Wanderlust Europa – naar Corsica

Wandelend over een van de vele langeafstandspaden die Europa rijk is, ervaar je intens het eigen karakter van landschap. Voor mij is het altijd een bron van vreugde om het landschap in me op te nemen en te ervaren hoe dat karakter, langzaam of  ineens, verandert, en ik in een andere omgeving terechtkom. Mijn geluk is compleet als  ik dan ook nog een onverwachtse ontmoeting heb met mens of dier.

Snel gaat het niet natuurlijk, maar als je wandelt, gaat het niet om de afstand die je aflegt, maar om wat je ziet en meemaakt. De grondlegger van het Sloveense wandelpad de ‘Transverzala’  zegt dan ook:

Loop langzaam vriend, dan maak je veel en veel meer mee.

Dit citaat komt uit  ‘ Wanderlust – Europa’  van uitgever Gestalten, in Nederland uitgegeven door Kosmos uitgevers, waarin  een aantal Europese langeafstandspaden worden uitgelicht. Het boek houdt het midden tussen een fotoboek voor de salontafel en een reisgids. Een inspirerend boek, dat doet verlangen naar reizen en avontuur.

In de 5 hoofdstukken: Noord-, Oost- , Zuid-, West- en Centraal-Europa, worden tussen de 4 en 7 wandelpaden uitgebreid besproken.  Verder worden nog 21 wandelingen in 1 kolom  aangeprezen in de ‘bonussecties’.

De schrijver wordt niet genoemd op de omslag, misschien omdat het boek een project was de van de uitgever? Achterin vind ik dat de tekst is geschreven door Alex Roddie, een bergwandelaar en klimmer uit Engeland, en vertaald in het Nederlands door Paul Janse. Ik noem ze toch even als erkenning voor hun werk. Wie al die prachtige foto’s heeft of hebben gemaakt, wordt niet vermeld helaas.

Corsica
Om alvast wat voorpret te hebben, en om te zien of het boek ook praktisch nut heeft, plan ik een reis naar Corsica. Daar wil ik altijd nog eens heen.
Ik ben een echte Nederlandse wandelaar, geen bergbeklimmer dus. De ‘blanke top der duinen’ is zo ongeveer de enige top die ik met regelmaat beklim.  De schrijver is wel een ervaren klimmer, dus als hij zegt dat het een pittige wandeling is, geloof ik hem onmiddellijk.

Informatie uit ‘ Wanderlust’
De Grande Randonnée GR20 van Noord naar Zuid Corsica is 180 km lang, in 12 tot 16 dagen te belopen en volgens Roddie ‘zeer pittig’ . Maar ook een van de mooiste trekkings ter wereld: woest, prachtig, in een mediterraan klimaat. In het zuiden, bij Vizzavona, loopt de route door bos en is wat vlakker. Langs de GR20 zijn berghutten, die van juni tot september bemand zijn. In de meeste berghutten kun je water krijgen. Het is een warme route, dus drink genoeg en zorg voor je watervoorraad. Voor overnachten in de berghutten is in de zomer is reserveren noodzakelijk (een link ontbreekt, die vind je onderaan deze tekst). De belangrijkste informatie is dat je langs een groot deel van de GR20 geen mobiel bereik hebt. De route is goed gemarkeerd, maar neem een kaart mee als voorzorg, en neem een reisverzekering met bergredding.

Mijn Corsicaanse plannen
De informatie maakt mij wel duidelijk dat ik niet de hele route ga lopen. Er is een ‘gemakkelijke’ daghike over een goed gemarkeerd zijpad naar de Monte Stello in Noord-Corsica. Dat zou een mooi alternatief zijn voor mij als ik toch iets van de ruige bergen wil ervaren. Verder ga ik uitzoeken of ik vanaf Vizzavona een stuk zou kunnen lopen. Voor degenen die wel graag de hele route willen en kunnen lopen zet ik hieronder nog wat handige links.

Mijn Indruk van het boek:
Een prachtig boek ter inspiratie, en daarmee een goed startpunt voor je eigen wandelplannen. Voor de concrete uitwerking van je plannen heb je wel meer gedetailleerde informatie nodig.

Handige links
Algemene toeristische informatie over Corsica: www.allesovercorsica.com
Praktische info over de GR 20 in het Frans en het Engels: www.le-gr20.fr
Reserveren van berghutten: https://pnr-resa.corsica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top