Vrouwen zijn de oppositie tegen Poetin

Internationale Vrouwendag (8 maart) is uitgebreid gevierd in Rusland. Maar de door de staat gecontroleerde media deden hun best om één groep Russische vrouwen te negeren. Dit zijn de vrouwen van de soldaten die in Oekraïne vechten, die een reeks regelmatige, openbare demonstraties zijn begonnen om de staatspropaganda te weerspreken.

Toen Rusland in februari 2022 begon met zijn massale invasie in Oekraïne, werd algemeen verwacht dat de moeders van de soldaten zouden deelnemen aan openbare protesten tegen de oorlog en de terugkeer van hun zonen zouden eisen, zoals ze deden tijdens de oorlog van Rusland in Tsjetsjenië in het midden van de jaren negentig. Maar deze moeders zijn vrijwel uit het zicht verdwenen door het steeds hardhandiger optreden tegen het verzet tegen de oorlog.

In plaats daarvan zijn het nu de vrouwen van de soldaten die van openlijke kritiek geven op de manier waarop de staat omgaat met de oorlog in Oekraïne.

De prominente aanwezigheid van vrouwen in plaats van moeders van soldaten weerspiegelt het feit dat de oorlog niet wordt uitgevochten door dienstplichtige tieners en twintigers. In plaats daarvan zijn veel van de soldaten getrouwde mannen van 30, 40 en zelfs 50 jaar. Deze mannen werden op bevel van Poetin in september 2022 gemobiliseerd als reservisten en worden voor onbepaalde tijd uitgezonden naar Oekraïne.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

Lees verder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top