Verloren gewaande fresco’s terug

Bouwvakkers ontdekken verloren fresco’s van de Medici-familie.

Tijdens een restauratie van de Uffizigalerie in Florence stuitten bouwvakkers op de twee fresco’s.

De fresco’s – snel geschilderde werken in waterverf op nat pleisterwerk – die dateren uit de jaren 1600. De schilderingen, waarop leden van de rijke bankiersfamilie Medici staan afgebeeld, zijn vermoedelijk in de 18e of 19e eeuw bedekt en hun bestaan was tot nu toe verborgen en onbekend.

Het muesem voor Italiaanse Renaissanc kunst was oorspronkelijk een gebouw voor de magistraten van Florence en diende als opslagplaats voor de uitgebreide kunstcollectie van de Medici’s.
De grootste en indrukwekkendste van de twee fresco’s, toegeschreven aan de kring van Italiaanse maniëristische schilder Bernardino Poccetti, is een levensgroot portret van Cosimo
II de Medici, de vierde hertog van Toscane en een beschermheer van Galileo. Aan zijn voeten zitten twee vrouwen naast een leeuw en een wolf, allegorieën van de steden Florence en Siena.

“Het was normaal om schilderijen van heersers boven de deuren in regeringsgebouwen te hebben en deze toont de jonge Cosimos die de verovering van Florence’s verovering van Siena,” aldus museum directeur Eike Schmidt.
Het tweede, kleinere fresco is een tondo portret van Cosimo’s vader en voorganger, hertog Ferdinando I de Medici. Beide schilderijen werden waarschijnlijk overgeschilderd toen de kamers een andere bestemming kregen. In een andere kamer vond het team verschillende 18e eeuwse schilderingen met plantenmotieven op de muren en op het gewelf van het plafond.

Uit:Hyperallergic. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top