Trots op kampnummer

Nationale Holocaust Herdenking 2021 bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark. (fragment van foto door Dirk P.H. Spits via NIOD.)

Vandaag op 27 januari herdenken we jaarlijks de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op deze dag in 1945. Een eeuwig litteken op de ziel van Europa; een eeuwige schandvlek op de Europese beschaving. Hier een artikel van The Conversation over (klein-)kinderen die het kampnummer van hun ouders of grootouders op hun onderarm hebben laten tatoeeren. Voor overlevenden was het een vernederende herinnering aan de verschrikkingen van de vernietigingskampen, voor latere generaties wordt nu het overnemen van het kampnummer van hun voorouders een geuzenteken dat zij met trots dragen om te herdenken, om de herinnering levend te houden aan deze industrieel georganiseerde vernietiging op zo’n immense schaal dat wij die nu niet meer kunnen bevatten.

luister naar de podcast hier: https://shows.acast.com/60087127b9687759d637bade/65b22a04b77069001569f9b4

of hier (http://tinyurl.com/msmnc6zj)

Zie verder: https://www.niod.nl/nl/over-niod/holocaust-memorial-day

Het trotseren van de vernedering door de Nazi’s door deze te tarten met het trots dragen van je kampnummer, deden deze twee Nederlandse ex-Auschwitzgevangenen direct na hun bevrijding. Bron: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/647049/arnold-nol-blitz-scoutingproject-vrijheid-in-herdenken.
Foto via: Creative Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top