MENU

Onvergetelijke vakanties met de Citroên ‘Ami’

Comments (0) Travel

Harrie van Wees, een van de initiatiefnemers van deze site, kwam tijdens zijn vakantie in Frankrijk de fervente Ami-liefhebbers Willem Nieuwland en Ina  Doornbos tegen op een camping. Het stuk hieronder schreven zij voor het tijdschrift l’Ami dat is gewijd aan de Citroen Ami. Hieronder publiceren wij hun verhaal. Met dank aan Willem en Ina!

De Citroen Ami (Foto: Ami Vereniging Nederland - AVN).

De Citroen Ami (Foto: Ami Vereniging Nederland – AVN).

”Er zijn altijd wel vakanties die je heel lang of zelfs voor altijd bijblijven. Dit jaar was er weer zo eentje. In het rijtje ‘Amerika voor de eerste keer’, ‘Ierland’, ‘Frankrijk met Ami en drie jongens op de achterbank’, ‘Cuba’, ‘Amerika voor de tweede keer maar dan met onze kinderen’ komt er nu weer eentje bij: ‘Ami’s en France’. Wat hebben we een fijne reis gehad!

Ook wij konden ons dit jaar, voor het eerst, aansluiten bij de traditionele AVN-tour. Een perfect georganiseerde tour zoals je in  de vorige l’Ami hebt kunnen lezen. Wij konden na enig pas- en meet-werk onze vakantie zo plannen dat we daarna nog twee weken door konden in La Douce France. En dat is zeer goed verlopen. De kinderen die tijdens de eerste vakantie met Ami 6 in Frankrijk nog net op de achterbank pasten, gingen voor het eerst allemaal niet meer mee. Sterker nog: ze passen al jaren niet meer samen op de achterbank en zelfs de enorme Renault lease-bak is maar net groot genoeg als Pa of Ma maar achterin gaat zitten.

Ina bij de Ami (Foto: Willem)

Ina bij de Ami (Foto: Willem)

Aldus werd de trouwe Ami 6 geladen en omdat de achterbank toch echt wel mee moest – zonder ziet er niet uit op zo’n mooi evenement, was de gedachte – werd ook het net gerestaureerde ‘pareltje’ meegenomen. “Dat zal wel afzien worden helling op”, zei een zeer goede vriend met ervaring. Dus enigszins gespannen vertrokken wij voor het avontuur van de eerste week. Samen met Mat en Toos Hendriks reden we via de snelwegen in België naar de eerste camping.

 

398a4c5ac358dd131537b40f236032dc

De Citroên ‘Ami’, promotiefoto. (Foto: Citroên)

Het is echt fijn dat je bij een tour van de Ami-vereniging gewoon lekker je gang kan gaan. Niet iedereen verwachtte dit maar wij vonden het heerlijk. De campings waren prima en het evenement heel bijzonder. Daar sta je dan opeens met meer dan 4000 andere Citroëns op de heilige grond. Ondanks alle drukte kwamen we ook nog eens veel bekenden tegen. Ex-collega’s, AVN-ers en een Canadese Citroën-freak die tot dan alleen via internet bevriend was, we kwamen ze allemaal tegen.

IMG_4542klein

Meest memorabel was een ontmoeting met dé Citroën-specialist van Helmond, onze woonplaats, Cor ‘Citroen’ Scheepers. Diverse van onze auto’s waren bij hem in onderhoud maar vanwege pensionering was het contact verwaterd. Hij bleek samen met zijn vrouw met een Rosalie (!) hele-maal naar La Ferté-Vidame te zijn gereden met enkele andere Patan-leden. We troffen elkaar op één van de toegangswegen toen zijn clubje de weg blokkeerde. Bizar om je stadsgenoot op een klein weggetje voor je uit een prachtige Citroën te zien stappen! En dat was nog niet alles. Bij terugkomst op de camping stond er opeens een oranje Méhari met NL kenteken in het rijtje Ami’s. “Het zal toch niet”, dacht ik maar ja hoor, oud-collega Hans Huyer (13 jaar niet gezien maar wel via social media in contact gebleven) bleek met zijn Michèle heel toevallig ook bij ons op de camping te staan. Hoe bedenk je het? En dan heb ik het nog niet over de man die op de camping kwam vragen of er ook een Willem bij de groep was. Dat bleek een oud-stagiair te zijn. Onvoorstelbaar!

IMG_4115klein copyHet evenement zelf was fantastisch. Ook de tweede dag zijn we sa-men weer gaan genieten van al het moois. En passant werden we door een journalist van Klassiek & Techniek geïnterviewd. Hij kwam op ons af met de vraag: “Zijn jullie hier met deze Ami en zou ik wat vragen mogen stellen?” Erg leuk om dan na de vakantie jezelf met auto en bijzonder campingtafeltje in het blad aan te treffen. Na het niet meer verwachte ritje over de testbaan van Citroën zat het er voor ons op. We trokken verder Frankrijk in nadat we nog even met z’n allen hadden nagenoten van een perfect georganiseerde tour.

Vanwege de hitte trokken we niet, zoals gepland, richting het zuiden via de Loire maar zijn we eerst vlakbij Bayeux in Normandië neergestreken. Een goede keuze, zo bleek, want de heetste dag konden we aan zee met iets meer dan 30 graden goed doorkomen. Twee van onze drie jongens kwamen ‘even’ langs op de camping voor een paar dagen. Hoewel zij met eerder genoemde grote lease-bak met airco kwamen, zijn we toch twee dagen met z’n vieren met de Ami op pad geweest. Hilarische taferelen als de enthousiaste Fransen ons voorbij zagen komen. Na die paar dagen moesten we beslissen of we de hitte in wilden of toch verder langs de Normandische en Bretonse kust. Vanwege goede ervaringen in het voorgaande jaar trokken we diep Bretagne in en genoten van heerlijk weer en een fantastisch landschap.

car-citroen-ami-10-super-01

De Citroên ‘Ami’, model super break 1973 (Foto via Ami Vereniging Nederland).

 

Via drie stops werd de terugreis gepland. Eerst terug richting de Loire, Angers om meer precies te zijn. Een rustig campinkje aan een zijrivier had prima plaats en bood alle rust die we wilden. Na het bezoeken van een onbekend maar prachtig kasteel (de hele Loire vallei staat er vol mee) trokken we verder of beter gezegd, terug. Weer een camping aan de Loire, eenvoudig en met hele ruimte plaatsen, maar nu meer oostelijk. Overal waar we kwamen, hadden we veel aanspraak. Diverse Fransozen van onze leeftijd waren erg nieuwsgierig en kwamen voor een praatje langs. Erg leuk en goed voor de beheersing van de Franse taal, dat ook.

IMG_4532kleinOok landgenoten hadden die neiging en op deze camping kwamen we in contact met iemand uit Zeeland. Tijdens het gesprek ging het over alle avonturen met ons favoriete merk en zo vertelde ik dat ik eens een 24-uurs rit gereden had ter ere van de 50-ste verjaardag van de Ami 6. “Oh”, zei hij, “waren de bolussen lekker?” “Euh, ja”, zei ik, “maar hoe weet jij dat?” “Die heb je gehad bij een hele goeie vriend van mij, André ID in Nieuw- en Sint Joosland!” Wat een toeval! Een dag later kregen we via hem de hartelijke groeten van de man die ons na een lange nacht rijden in de Ami trakteerde op de meest heerlijke Zeeuwse bolussen die ik ooit gehad heb…

Screen Shot 2020-09-18 at 13.22.32In twee etappes reden we terug naar Helmond. 3525 kilometer, 2 liter olie (vooral in de heuvels was het verbruik aardig hoog) en een gemiddeld verbruik van 1 op 16,8 was de score van onze Ami 6 inclusief 2600 km met aanhanger. Op de enkele 4-baans snelwegen die we reden, konden we de meeste vrachtwagens ook op de hellingen voorblijven dus het extra gewicht van de aanhanger was geen probleem. En op het olie bijvullen na hoefde de motorkap niet open. Eigenlijk niet te geloven voor een 50-jarige! Kortom, Ina en ik hebben intens genoten. De combinatie van AVN, 100 jaar  Citroën, bezoek van onze kinderen en rondreis door Frankrijk was helemaal goed. We kunnen er toch zeker weer een jaar tegenaan en op naar de volgende Ami-vakantie!”

(Willem Nieuwland en Ina Doornbos)

Willem Nieuwland en Ina Doornbos.

Willem Nieuwland en Ina Doornbos.

https://www.amivereniging.nl/over-de-ami/  (Meer informatie over de Ami Vereniging Nederland)

http://www.citroenorigins.fr/fr/vehicule/ami-6