The Paradise Suite & de Europese droom

the_paradise_suite_36000375_st_4_s-highTheParadiseSuite_poster_DEF_jpg

 

The Paradise Suite: de naakte waarheid achter de “Europese droom” vanaf 29 oktober in de bioscoop.

Een mozaïekvertelling waarin vijf verhaallijnen vervlochten raken. In de film volgen we zes mensen die al dan niet vrijwillig in Amsterdam wonen en ogenschijnlijk niets meer gemeen hebben dan een verre geboortegrond. Toch zullen ze elkaars levens onomkeerbaar beïnvloeden: op de donkerste momenten blijken liefde en vriendschap krachtige motoren om het lot te wenden.

In zijn tweede speelfilm, The Paradise Suite [+], wijst de Nederlandse regisseur Joost van Ginkel op de gebreken in de hedendaagse samenleving. De film ging in première op het Nederlandse Film Festival en is verkozen tot Nederlands ‘Beste Film in een andere taal om in aanmerking te komen voor een Oscar.

Het verhaal: de gevierde Zweedse dirigent Stig (Magnus Krepper) is zojuist samen met zijn zoon aangekomen in Amsterdam om een beroemd stuk van Mozart uit te voeren. Hij is een extreme perfectionist en die karaktertrek heeft grote negatieve invloed op zijn relatie met zijn zoon.

In Bulgarije tracht Jenya (Anjela Nedyalkova) te ontsnappen aan de verveling en haar deprimerende omgeving. Met hulp van haar moeder (Petia Silianova), lukt het haar als fotomodel in Amsterdam aan de slag te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat haar saaie leven bezig is te veranderen in een nachtmerrie.

Een Bosnische arts van middelbare leeftijd, Seka (Jasna Djuricic), probeert de dood van haar enige zoon te vergeten. Haar gekwelde ziel verlangt naar wraak, en ze weet dat het heel goed mogelijk is zijn moordenaar, Ivica (Boris Isakovic) tegen het lijf te lopen elke keer dat ze naar buiten gaat voor een wandeling. Ivica heeft twee gezichten, dat van een gewelddadige en gewetenloze man die geobsedeerd is door slechts twee dingen in het leven: geld en zijn zoontje Mateja. Het kind laat hem zijn verleden als oorlogsmisdadiger vergeten.

Soms is jezelf weerhouden van het plegen van een misdaad, als je als illegale Afrikaanse immigrant vecht om te overleven, een serieuze uitdaging. Yaya (Issaka Sawadogo), de vriendelijkste, meest genereuze en meest hoffelijke onder de immigranten, probeert op zijn minst proberen uit de problemen te blijven. Hij beseft niet dat zijn deugden leiden tot zijn ondergang.

Van Ginkel’s meesterschap is al deze verhaallijnen sfeervol samen te brengen in Amsterdam, waar de hele film zich afspeel. De zes personages zullen elkaars leven voor altijd veranderen, al is het maar door het wisselen middel van blikken. `het elkaar aankijken staat centraal in de loop der gebeurtenissen; inderdaad vormt de visuele ontmoeting vaak een persoonlijk keerpunt.
Door zijn onnadrukkelijke regiestijl geeft de regisseur de kijker een ongelooflijk realistisch portret van het hedendaagse Europa, waar elk van de personages een actueel stereotype belichaamt in het collectieve onderbewustzijn.

De film is een Nederlandse-Zweedse-Bulgaarse co-productie, van PRP, Bastide Films, Gotafilm, Film i Väst en KaBoAl Pictures Ltd, en wordt internationaal uitgebracht door Media Luna New Films.

(Uit: Cineuropa, door Guglielmo Bettinardi)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top