Qatarese smeerolie ontvlamt

Werpt een aardig licht op de handel en wandel van Qatar dat momenteel bemiddelt tussen Israel en Hamas.

POLITICO heeft inzage gekregen in een grote hoeveelheid uitgelekte documenten van het politieonderzoek naar de grootste corruptiezaak die de EU in decennia heeft getroffen. Deze documenten onthullen de volledige omvang van het geld-voor-invloedschandaal van het Europees Parlement. In vier jaar tijd suggereren de documenten dat hoofdverdachten, waaronder voormalig lid van het Europees Parlement Pier Antonio Panzeri en zijn assistent Francesco Giorgi, nauwgezet vermeende pogingen vastlegden om het Parlement, het belangrijkste democratische orgaan van de EU, en bredere beleidsdebatten te manipuleren. Hun vermoedelijke betaalmeesters in Qatar, Marokko en Mauritanië gaven ongeveer 4 miljoen euro uit voor hun werk, volgens beweringen in de documenten. Het schandaal kwam deze week precies een jaar geleden voor het eerst aan het licht, toen Panzeri, Giorgi en andere sleutelfiguren werden gearresteerd in een reeks dramatische invallen waarbij zakken met geld en lugubere verhalen over buitenlandse inmenging in het hart van de EU-democratie betrokken waren. De acties die in de documenten zijn opgenomen omvatten enkele met een significante impact op de werking van de Europese Unie – zoals het smeden van plannen om zes parlementaire resoluties om de mensenrechtensituatie in Qatar te veroordelen om zeep te helpen en het werken aan een visum-reisovereenkomst tussen Doha en de EU: Giorgi merkte ooit op dat elk exemplaar van een onbelangrijk boek over Qatar dat in het Parlement te vinden was, ijverig was “vernietigd”. Onder de documenten die POLITICO zag, was een spreadsheet met acht tabbladen op Giorgi’s laptop, die in beslag was genomen in zijn flat in Brussel, met een lijst van honderden beïnvloedingsactiviteiten die het netwerk tussen 2018 en 2022 zou hebben uitgevoerd.

Giorgi merkte ooit op dat elk exemplaar van een onbelangrijk boek over Qatar dat in het Parlement te vinden was, ijverig was “vernietigd”. Onder de documenten die POLITICO zag, was een spreadsheet met acht tabbladen op Giorgi’s laptop, die in beslag was genomen in zijn flat in Brussel, met een lijst van honderden beïnvloedingsactiviteiten die het netwerk tussen 2018 en 2022 zou hebben uitgevoerd.

Lees verder op Politico: https://www.politico.eu/article/european-parliament-qatargate-corruption-scandal-leaked-documents-pier-antonio-panzeri-francesco-giorgi-eva-kaili/?utm_sour%E2%80%A6

https://en.wikipedia.org/wiki/Qatar_corruption_scandal_at_the_European_Parliament

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top