Portugal: Vergrijzingsalarm!

(Foto: https://feed.jeronimomartins.com/age/ageing-challenge-portugal-europe/)

Door: Ana Fernandes en Paulo Machado (De auteurs zijn verbonden aan de Portugese Vereniging voor Demografie). Gepubliceerd op 15 januari 2022, 8:38 AM

(Deel dit artikel!)

Over enkele dagen gaan de Portugezen weer naar de stembus om hun nationale volksvertegenwoordiger te kiezen. Het gaat om onze collectieve toekomst en wij zien het als onze burgerplicht om de burgers, te beginnen met de politici, te mobiliseren om de kritieke demografische situatie in ons land aan te pakken. Wij zijn van mening dat het demografische vraagstuk in Portugal stoelt op verschijnselen met grote invloed: de vergrijzing van de bevolking, emigratie en de ontvolking van het platteland en het toenemend bestaan door een mondialisering waarop wij niet voorbereid zijn.

Dit zijn de drijvende krachten achter veel van de sociale, economische en politieke problemen waarmee wij worden geconfronteerd. Een samenleving die zich qua bevolking niet vernieuwt, groeit niet en… veroudert. De vergrijzing en ontgroening zijn al lang geleden begonnen in de meest ontvolkte gebieden (met de ontvolking van dorpen en steden in het binnenland).

Zij hebben hun weerslag gehad op de publieke voorzieningenopenbare zoals het onderwijs (minder leerlingen), de gezondheidszorg (meer gebruikers), de sociale zekerheid (met meer uitkeringsgerechtigden).  Ondernemingen vinden steeds moeilijker arbeidskrachten. Dit heeft zijn weerslag op de economie: minder productie en derhalve daling van het BBP.

In de steden wordt de duurzaamheid van de historische centra bedreigd door de vergrijzing van de bevolking. Die trend zal die niet worden gekeerd door betere lokale huisvesting. De behoefte aan arbeidskrachten in de meest industriële gebieden en in vele produktieve sectoren (landbouw, toerisme) neemt overduidelijk toe.

De slechtste manier om het demografische vraagstuk te benaderen is het te onderschatten en te retorisch te reduceren tot de zoveelste uitdaging, hetgeen zo gebruikelijk is in het politieke discours. De ontwikkeling naar een steeds lager geboortecijfer en de emigratie omkeren gaat niet lukken met pappen en nathouden zoals steun voor apothekersuitgaven, onderwijsvouchers, IMI-verlagingen of andere lapmiddelen. Het demografische vraagstuk heeft een systemisch karakter, waarbij de levensomstandigheden en andere zeer relevante subjectieve dimensies een rol spelen. Maar het is ook een cultureel vraagstuk dat te maken heeft met hoe wij onszelf zien als een politiek soevereine gemeenschap met een visie op zijn eigen toekomst.

Bron: https://www.publico.pt/2022/01/15/opiniao/opiniao/demografia-futuro-portugal-posicao-associacao-portuguesa-demografia-1991929

lees ook: https://www.theportugalnews.com/nl/nieuws/2021-11-04/vervroegde-verkiezingen-komen-eraan-voor-portugal/6334

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top