Poike Stomps: Crossing Europe (fotoproject)

Schermafbeelding 2015-10-24 om 01.49.34Poike Stomps; ‘Crossing Europe is een project waarvoor ik reisde door 42 Europese landen en in elke de hoofdstad foto’s nam van mensen tijdens het oversteken van de drukke kruispunten. Het fotoboek verschijnt 7 november. Ik zal het presenteren op de Paris Photo Fair  (12 tot en met 15 november)

Wonend vlak bij het Muntplein in Amsterdam, begon ik met het bestuderen van de mensen die er het kruispunt oversteken.In mijn werk wilde ik mensen op de voorgrond plaatsen. Eerst nam ik foto’s in Amsterdam met een typisch Amsterdamse sfeer: mensen die een bijna onbezonnen, spontaan leven. Ik vroeg me af of ik dit experiment zou kunnen vertalen naar situaties in andere steden. Kort daarna bezocht ik in Madrid en Berlijn, Londen en Parijs. Ik probeerde de sfeer, interacties en attitudes die karakteristiek zijn voor die steden in beelden vast te leggen. Vaak was ik verbaasd.

En ik wilde verder, alle hoofdsteden van Europa ontdekken.

Via sociale media kromp Europa tot een beheersbare omvang. Met SMS-berichten en e-mails kwam ik in contact met mensen die konden helpen met het vinden van lokale fotografen en accommodatie. Crowdfunding hielp het geld in te zamelen voor het project.

Om Europa te begrijpen als geheel, echter, was een enorme uitdaging. Wat wist ik echt van de verschillende landen? Wat ik wist ik vanuit de geschiedenis, door lezen, van films en televisie, uit de pers? Wat wist ik over hun hoofdsteden? Sommige had bezocht, vele niet. Wij Europeanen beginnen meer en meer op elkaar te lijken qua kleding, door de onvermijdelijke smartphone; We hebben dezelfde winkelstraten,  infrastructuur. Onze stedelijke omgeving wordt in toenemende mate vergelijkbaar. En ook ons gedrag.

Voor mijn project was het belangrijk het gezichtsveld te beperken tot een bepaalde activiteit. Ik ging mensen observeren bij een zebrapad in een drukke straat.

Zo werd het: Crossing Europe.

Europa is meer dan de EU. De Balkan  is ook deel van het continent bijvoorbeeld. De Europese Unie is een idee, een doel is dat dit idee in praktijk wordt gebracht.

En heb ik weten vast te leggen wat typisch Dublin is? Of Athene? Reykjavik, Ankara? Immers, mijn observaties zijn momentopnames. Was het een normale werkdag of vakantietijd? Of de zon schijnt of het regent in de herfst, kon een groot verschil maken. Bovendien was ik slechts een bezoeker, op doorreis. Ik had de inwoners nodig die hun leven met mij wilden delen: eten, drinken, praten samen, om hun ziel aan mij te openbaren, hun enthousiasme, hun persoonlijke verhalen. Ze vertelden me over de geschiedenis, over hun hoop voor de toekomst.

Ik besefte dat Europa meer is dan alleen een stuk land. Wat zal de toekomst van Europa zijn? Koesteren we wat wat ons verenigt of richten we op wat ons scheidt? Is onze gemeenschappelijke Europese identiteit sterker dan financiële, culturele en politieke obstakels? En kunnen onze culturele verschillen de schijnbaar onstuitbare homogeniserende kracht van de globalisering weerstaan?

Europa als een idee realiseren vergt een grote inspanning. Het zal niet zomaar worden bereikt. Het vereist zorg en toewijding echte belangstelling en empathie. Alleen dan kunnen we leren de prachtige diversiteit van de Europese landen en hun manieren van leven echt te waarderen. Bij het doorkruisen van Europa ontdekte ik dat je door te kijken naar mensen die een straat oversteken er achter komt  we  wat ons Europeanen met elkaar verbindt en dat we evenzeer onze overeenkomsten hebben als onze verschillen.’

Poike Stomps

Als u geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.
info@poike.nl

U kunt het boek nu al hier bestellen: http://www.poike.nl/buy-crossing-europe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top