
Uit Newsweek van deze week:
Europa is in de greep van een energiecrisis door de stijgende prijzen voor aardgas, de toegenomen vraag naar fossiele brandstoffen en de naderende winter. Er wordt nu overwogen terug te vallen op steenkool.
Steenkool is de meest vervuilende fossiele brandstof en de Europese landen hebben zich ertoe verbonden alle kolencentrales tegen 2030 te sluiten. In maart van dit jaar was Europa al halverwege dat doel, maar de energieschaarste heeft sommige energieproducenten ertoe gebracht Rusland om meer leveringen van steenkool en gas te vragen, terwijl API2 Rotterdamse steenkoolfutures – een referentieprijs voor steenkool die in Noordwest-Europa wordt ingevoerd – in september met 80 dollar per ton zijn gestegen en de 230 dollar per ton hebben overschreden.
De steenkoolvoorraden zijn ook gestegen naarmate de vraag toenam, doordat Europese producenten als gevolg van de energiecrisis hun toevlucht namen tot steenkool.
Experts die met Newsweek spraken, suggereerden dat steenkool niet de toekomst van de energievoorziening voor Europa is, maar bekritiseerden het huidige energiebeleid van de EU.
Ralph Schoellhammer, een assistent-professor internationale betrekkingen aan de Websteruniversiteit in Wenen, Oostenrijk, wijst op de controverse rond kernenergie.
“In Europa heeft de (energievoorzienings)realiteit nu eindelijk de (verduurzamings)ideologie ingehaald. Klimaatbeleid is voornamelijk geformuleerd door NGO’s en jonge klimaatactivisten, maar is niet gestaafd met hard wetenschappelijke bewijs,” vertelde Schoellhammer aan Newsweek.
Dit wordt vooral duidelijk aan de hand van kernenergie, dat wat betreft CO2-uitstoot een even klimaatvriendelijke manier van energieopwekking is als windenergie. ‘’maar het zijn ideologische bezwaren die ervoor hebben gezorgd dat kernenergie, bijvoorbeeld in Duitsland, in 2022 wordt stopgezet en op dit moment lijkt een ommekeer onwaarschijnlijk.”
“Dit alles veroorzaakt ernstige energietekorten – Zweden moest twee op olie gestookte elektriciteitscentrales opstarten die 140.000 liter olie per uur verbranden, terwijl Zweden tegelijkertijd zes van zijn twaalf kerncentrales heeft gesloten.”
“Politiek gezien lijkt een tijdelijke terugkeer naar steenkool beter ‘verkoopbaar’ is dan een terugkeer naar kernenergie, omdat het sluiten van kerncentrales politiek is gepromoot als een enorm succes voor het milieu, dat het nooit is geweest,” ging Schoellhammer verder.
“Het grootste probleem is evenwel de terugkeer van stagflatie: De Duitse industriële productie is (door de energieschaarste) in augustus maand op maand met 4 procent gedaald, terwijl de inflatie (als gevolg van goederenschaarste) nieuwe hoogten bereikt van meer dan 4 procent.”
“De afkeer van fossiele brandstoffen was altijd gebaseerd op de fata morgana dat de hele energietransitiehet geen echte gevolgen zou hebben voor de gemiddelde Europeaan.” vertelde Schoellhammer.
“Het risico van op hol geslagen inflatie maakt mensen steeds gevoeliger voor prijsstijgingen en op een gegeven moment zal hierdoor het gebruik van fossiele brandstoffen en kernenergie politiek prevaleren boven vasthouden aan klimaatdoelstellingen.
“Dit kwam al tot uiting bij de Duitse verkiezingen op 26 september, waar kiezers die voor het eerst stemden, zich meer aangetrokken voelden tot de pro-nucleaire FDP dan tot de Groenen”.
“Als de zaken zich zoals nu blijven ontwikkelen, zou dit wel eens de neergang van de Groene beweging kunnen inluiden, aangezien de kosten van de Energietransitie langzaam maar zeker hoger worden dan de offers die met name de lagere klassen bereid zijn te dragen.” Daniel Esty is professor aan de Yale Law School en voormalig commissaris van het Connecticut Department of Energy and Environmental Protection. Hij was ook van 1989 tot 1993 onderhandelaar van de VS over klimaatverandering. Hij stelt dat er meer moet worden gedaan om stimulansen te creëren voor kosteneffectieve hernieuwbare energie.
“Vooruitgang in de richting van een toekomst met schone energie zal vrijwel zeker niet gladjes verlopen. Als de prijzen pieken, neemt de bereidheid van het publiek af om een aanzienlijke premie te betalen om broeikasgasemissies te vermijden. Het beleid moet dus niet alleen gericht zijn op schone energie en hernieuwbare energie, maar ook op goedkopere en betrouwbaardere elektriciteit. In dit opzicht hebben de Europese leiders een aantal ernstige beleidsfouten gemaakt, waaronder de toezegging om kerncentrales te sluiten voordat hernieuwbare energie op grote schaal en tegen concurrerende kosten beschikbaar was.”
Het hele artikel vind je op: