Oorlog tegen corruptie

De benoeming door president Volodymyr Zelensky van een nieuwe directeur voor het nationale corruptiebestrijdingsbureau van Oekraïne is de meest recente in een reeks maatregelen om de endemische corruptie in het land uit te roeien en toenadering te zoeken tot de Europese Unie. Deze stap volgt op een opschudding van de regering in het kader van een hernieuwde anticorruptiecampagne, waarbij meer dan een dozijn overheidsfunctionarissen zijn ontslagen of overgeplaatst, waaronder het plaatsvervangend hoofd van het kabinet van de president, de onderminister van Defensie, de onderminister van Infrastructuur en zelfs de minister van Defensie. Met dit beleid schrijft Oekraïne nu een routekaart voor de bestrijding van corruptie, terwijl het land vecht om te overleven. Zelensky heeft het probleem niet opgelost, maar hij heeft wel een nieuwe stap gezet om Oekraïne te ontdoen van zijn Sovjet-erfenis en de wereld herinnerd aan de grote contrasten tussen zijn regering en die van Rusland.

Corruptie ligt op het breukvlak van de huidige geopolitieke concurrentie tussen democratieën en autoritairen. Nu de regering Biden deze concurrentie probeert te situeren als de belangrijkste strijd waarmee de wereld de komende decennia zal worden geconfronteerd, zouden inspanningen ter bestrijding van corruptie wel eens de sleutel tot succes of mislukking kunnen zijn. Hoewel geen enkele regering of samenleving geheel vrij is van corruptie, vormen kleptocratische structuren het fundament van de meeste autoritaire regimes en zijn zij een belangrijke strategie geworden in hun buitenlands beleid. Autoritaire regimes gebruiken corruptie om hun macht te verkrijgen en te behouden.

Bij het Institute for the Study of Diplomacy hebben we betoogd dat de Verenigde Staten en hun partners een veel grotere en langduriger campagne moeten starten tegen corrupte netwerken, kleptocratieën en degenen die deze mogelijk maken, om dit diepgewortelde systeem van wereldwijde corruptie effectief aan te pakken. De inval in Oekraïne is een belangrijk moment waarop de internationale anticorruptiegemeenschap steun voor deze inspanning kan opbouwen. Uiteindelijk moeten de regering-Biden en het Amerikaanse Congres wetgevende maatregelen nemen, zoals het aannemen van de Enablers Act, om de corruptie in eigen land uit te roeien, en tegelijkertijd diplomatieke instrumenten gebruiken om lokale maatschappelijke organisaties te steunen en een coalitie van bondgenoten en partners in het buitenland op te bouwen. Zelensky’s belofte om de corruptie in Oekraïne te bestrijden, zelfs te midden van een oorlog, is een hoopvol teken.

Uit: FIGHTING AUTOCRACY MEANS FIGHTING CORRUPTION
KELLY M. MCFARLAND AND DANIEL J. HENDERSON

Lees dit stuk verder op War on the Rocks:

https://tinyurl.com/39drsvp5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top