Oekraine: Met uitbannen van corruptie de oorlog winnen

De Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, heeft in de strijd tegen corruptie een ingrijpende zuivering onder hoge nationale en regionale overheidsfunctionarissen aangekondigd en een nieuwe raad van toezicht ingesteld voor Naftogaz, de staatsgigant op het gebied van aardgas. Dit is een stap om zowel het Oekraïense publiek als de westerse bondgenoten van het land ervan te verzekeren dat de strijd tegen corruptie een prioriteit blijft, ondanks de voortdurende oorlog met Rusland.

De Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement – waarin Zelenskiy’s partij Dienaar van het Volk een overgrote meerderheid heeft – volgde snel het voorbeeld van de president door een wetsontwerp in te dienen om de transparantie bij defensieaankopen te vergroten, om te voorkomen dat bijvoorbeeld kunstmatig hoge prijzen worden betaald voor de rantsoenen van de troepen.

De stap werd in de internationale pers vergeleken met een grote herschikking in de top van de Oekraïense politiek. Onder de hoge nationale regeringsambtenaren die moesten vertrekken waren de plaatsvervangende procureur-generaal, de plaatsvervangende ministers van gemeenschap en territoriale ontwikkeling, de plaatsvervangende minister van sociaal beleid en de plaatsvervangende minister van defensie.

Daarnaast werden de hoofden van vier regionale frontlijndiensten – Dnipropetrovsk, Sumy, Zaporizhzhia en Kherson – ontslagen. Onder hen was de gouverneur van de regio Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, al betrokken bij een schandaal rond het “Grote Wederopbouw”-project. Hij werd ervan beschuldigd 41 miljoen dollar (33 miljoen pond) van de middelen voor de wederopbouw van wegen in zijn regio – 65% van de totale toewijzing – te hebben gegeven aan een bedrijf dat mede-eigendom is van zijn vriendin, Yana Khlanta.

Bron: The Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top