Nederlander begint winkel in Hongarije

Na maanden Corona kun je op de meeste plekken in Europa winkels weer gewoon bezoeken. Helaas hebben sommige in de afgelopen maanden de deuren voorgoed moeten sluiten. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die dit het juiste moment vinden om een nieuw avontuur te beginnen. Paul Frisch uit Amsterdam is een van hen. Niet alleen verdient de opening van zijn winkel in de huidige tijd aandacht, maar dat geldt ook ook de lokatie, het verhaal achter de oorsprong van de winkel. De winkel Hello Boglari Bolt is gevestigd in Vértesboglár, een klein en rustig dorpje 50 km ten westen van Boedapest.

Sinds 2014 verdeelt Paul zijn tijd tussen Amsterdam, Vértesboglár en Boedapest. Hoe komt iemand die in Brussel is geboren, in Amsterdam is opgegroeid en in Boedapest heeft gewoond, terecht in een klein Hongaars dorp met 650 inwoners?

Paul’s Hongaarse winkel. (Foto: Paul Frisch)

Paul vertelt dat ooit zijn grootvader van vaderskant een winkel had in Mátészalka zo’n 330 kilometer ten oosten van Boedapest, waar ook de acteur Tony Curtiss (vader van actrice Jamie Lee Curtiss) vandaag kwam. Tegenwoordig zou zo’n winkel een vegyesbolt (levensmiddelen- of kruidenierswinkel) worden genoemd. Tijdens de Duitse bezetting werd de familie Frisch naar de vernietigingskampen gedeporteerd en als een van de weinige overlevenden keerde Pauls vader in 1946 terug. Hij vestigde zich in Brussel en trouwde met een Nederlandse, Paul’s moeder.

Ook al was het niet de vooropgezette bedoeling de verbroken continuïteit van zijn Hongaars-Joodse familiegeschiedenis te herstellen door terugkeer, Paul is er trots op dat hij nu, 76 jaar later, als nazaat, onder dezelfde familienaam weer een winkel heeft geopend in Hongarije. Paul en zijn partner voelen zich veilig en vrij in het Hongarije van 2021. Het maatschappelijke klimaat van verdraagzaamheid daar voelt op dit moment zelfs prettiger dan dat in Amsterdam, stelt hij.

Als jongen in Brussel bezocht hij de Europese school aldaar. Later werkte hij voor het Europees Parlement, onder meer voor het Nederlandse parlementslid Leonie van Bladel. De internationale allure van Frisch’ winkel is te zien aan het assortiment. Hij vertegenwoordigt in Nederland en Belgie een aantal luxeproducten uit onder meer de V.S., Japan en Frankrijk. Deze ‘high-end’-kantoorartikelen, cadeauartikelen en woonaccessoires worden in de winkel moeiteloos gecombineerd met kleine lokale designermerken. Het interieur ademt de sfeer van soortgelijke winkels in Londen, Parijs of Amsterdam. Maar zo ver hoef je in Hongarije dus niet meer te gaan. Adres: 8085 Vértesboglár, Kossuth utca 101A (naast de bushalte). Algemene informatie op Facebook en Instagram.

Foto: www.facebook.com/Helloboglaribolt

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Read more at: https://dailynewshungary.com/news_to_go/dutch-man-opens-special-designer-shop-in-hungary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top