Mussen: IJslands sfeerdrama

 

SPARROWS-STILL-Credit

Nimbus Film en Rúnar Rúnarsson’s “Mussen” is afgelopen zaterdag gisteren bekroond met de Gouden Schelp voor Beste Film op het filmfestival van San Sebastian.

“Mussen” gaat over Ari, 16, die met zijn moeder in Reykjavik woont en plotseling wordt teruggestuurd naar de afgelegen Westfjorden om bij zijn vader Gunnar te gaan wonen. Hier moet hij de weg vinden in een moeilijke relatie met zijn vader, en hij merkt dat zijn jeugdvrienden. In deze neerslachtige omgeving, moet Ari de draad oppaken en zijn weg zien te vinden.

Lees interview met Rúnar Rúnarsson: De werkelijkheid is een grijswaarden

Producer Mikkel Jersin commentaar op de award:

“Ik denk dat het gewoon onmogelijk niet diep te worden geraakt door het verhaal. Het is poëtisch realisme dat door je ziel snijdt. ‘Mussen’ speelt zich af aan het einde van de wereld, in Noordwest IJsland, in de nogal weemoedige microkosmos van een vissersdorp waar de zon nooit ondergaat in de zomer en de tijd stil staat. Voor ons was dit de perfecte setting voor een film over een kruispunt in het leven. We wilden een verhaal uit een deel van de wereld dat je anders nooit te zien krijgt. Het is een moeilijke en ingewikkelde productie geweest, maar we zijn erin geslaagd en ik denk dat deze award het bewijst. ”

Lees interview met Mikkel Jersin: At Nature’s Mercy in IJsland

“Mussen” trok al eerder de aandacht bij de première op het recente Toronto Film Festival. “Triest en gevoelige coming of age verhaal,” schreef Screen, “Ver verheven boven het tienerdrama door zijn stevige regie, spectaculaire omgeving, staalharde palet en gevoelige acteerwerk.”

“Mussen” is Rúnar Rúnarsson tweede speelfilm.

Filmfestival van San Sebastián / 18-26 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top