Little Angels genomineerd voor Prix Europa

Schermafbeelding 2015-09-25 om 15.40.56

 

 

De documentaire Little Angels van Marco Niemeijer is genomineerd voor de belangrijke Europese filmprijs Prix Europa 2015 (de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het gelijknamige festival dat plaats heeft in Berlijn, van 17 tot 24 oktober). De documentaire zal worden uitgezonden door de Joodse Omroep.

Thema in de documentaire is de relatie tussen de bijna 100 jarige Enny en haar dochter Tascha die wordt gedomineerd door de dood van Enny’s dochters. Enny die begin jaren vijftig met haar tweede man en de jonge Tascha naar New York verhuist, verwijt Tascha nog dagelijks gebrek aan begrip voor haar lijden. Een boodschap die bovendien niet alleen bedoeld lijkt voor haar dochter. Want ook de buitenwereld mag weten hoe Tascha onder zou doen voor de doden, ‘mijn engeltjes’, zoals Enny de meisjes Glenda en Myrna liefkozend blijft noemen en van wie alleen nog de zwijgende filmbeelden bestaan die in een koffer de oorlog zijn doorgekomen.

Ook Tascha’s leven, in 1946 geboren in Amsterdam uit het tweede huwelijk van Enny, lijkt beheerst door het verleden. Het vertrek uit Amsterdam, een eenzame schooltijd in New York, Enny’s bemoeienissen met haar liefdesleven die uitmondden in haar huwelijk met de manisch-depressieve Steve; het is allemaal gevolg van haar moeders ongeluk. Zelfs na Enny’s overlijden, blijft Tascha’s dagelijkse leven doordrongen van haar moeder. Zowel in de frustraties als in het verlangen dichtbij haar moeder te kunnen blijven, omringt ze zich met haar moeders spullen en wil, kortom, de gelijkenis met haar moeder niet verliezen.

In een ingetogen filmisch portret van zijn New Yorkse stief-familie, ontvouwt filmmaker Marco Niemeijer gaandeweg de schrijnende en verstikkende werking van het oorlogstrauma over de generaties. Little Angels is een persoonlijke film die een aantal universele thema’s aansnijdt: de symbiose tussen een moeder en dochter en het onvermogen elkaar te vinden door een dramatische gebeurtenis in het verleden.

(Bron: Joodse Omroep)

 

Little Angels wordt uitgezonden op 11 oktober om 13:00 uur via NPO2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top