MENU

Liefde van Europeanen gaat door de maag

Comments (0) Lifestyle

salade_Karin

 

 

Liefde van Europeanen gaat door de maag – door Karin van Dam

 • gerechten met een snufje nostalgie

In heel Europa gaat liefde door de maag. In Engeland schijnt het, net als in Nederland, vooral bij mannen zo te werken: (the way to a man’s heart is through its stomach), Duitsers en Italianen maken geen onderscheid: “liebe geht durch den Magen” en “L’amore passa per lo stomaco”.

Als ik terugdenk aan mijn vakanties, herinner ik me de mooie plekken, maar eigenlijk vooral de etentjes, de gezamenlijke maaltijden, en onbekende  gerechten die heerlijk bleken te zijn. In Frankrijk dronk ik voor het eerst espresso, in Tsjechië roosterden we ‘spekworst’  aan een stok op het kampvuur.

In Bulgarije at ik bijna iedere dag ‘ Shopska salade’  Bulgarije – shopska salade

Bulgaarse moestuin,. (Foto Karin van Dam)

Bulgaarse moestuin,. (Foto Karin van Dam)

De wandelvakantie in Bulgarije viel aanvankelijk wel wat tegen. 25 km lopen per dag vond ik in Nederland geen probleem, maar nu liep ik in een bergachtige streek. Prachtig, maar voor klimmen en weer afdalen had ik toch te weinig conditie. Gelukkig zijn Bulgaren enorm gastvrij. Als we langs een huis kwamen waar mensen in hun moestuin bezig waren, werden we uitgenodigd voor koffie, werd een watermeloen voor ons aangesneden, of kregen we versgebakken broodjes. Zo kwam onze groep meestal flink later dan gepland aan in ons hotel of op ons gastadres. De nationale salade van Bulgarije, shopska, stond bijna dagelijks op het menu. Hij is eigenlijk heel simpel, maar de groenten en fruitsoorten in Bulgarije uit de moestuin, ‘lokaal geproduceerd’  dus, smaken zoveel beter dan onze supermarktproducten! Ik hoop deze zomer shopska te kunnen maken met mijn eigen moestuin-tomaten en –komkommer.

Wandeltocht door Bulgarije. (Foto: Karin van Dam)

Wandeltocht door Bulgarije. (Foto: Karin van Dam)

 

Shopska Salata komt oorspronkelijk uit de region Shopluk in Bulgarije, maar wordt gegeten in de hele Balkan. De salade wordt in iedere familie weer anders gemaakt, maar de basis ingrediënten zijn tomaten, komkommer, paprika, ui, rode wijnazijn en een soort feta-kaas, die sirene heet. Voor de vinaigrette wordt meestal zonnebloemolie gebruikt.

Ingrediënten

 • 4 sappige, rijpe tomaten
 • 1 komkommer (schillen mag maar hoeft niet)
 • 2 groene paprika’s
 • 1  witte ui of een bosje bosui
 • 2 theelepels gehakte peterselie
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • Zout naar smaak
 • Vers gemalen zwarte peper
 • 100 gram verkruimelde Bulgaarse kaas, of feta

Werkwijze

 1. Snij de tomaten, komkommer, paprika,in blokjes en snipper de ui.
 2. Mix ze in een grote schaal met de gehakte peterselie.
 3. Doe olie en azijn, peperen zout in een potje met schroefdop en schud tot alles goed gemengd is.
 4. Giet de vinaigrette over de salade en zet deze minimaal 20 minuten in de koelkast.
 5. Strooi de verkruimelde kaas erover in een flinke laag en serveer.