Italie wijnland nr. 1

27389-Vino-1024x691

 

Italië staat op het punt om Frankrijk in te halen als de grootste wijnproducent. Spanje behoudt de derde plaats. Volgens de laatste schattingen van de oogst 2015, die op het noordelijk halfrond op zijn einde loopt, zou Italië het equivalent van 48,8 miljoen hectoliter produceren. Frankrijk produceerde 46,6 miljoen en Spanje 36,6 miljoen hectoliter. Daarna volgen Duitsland en Portugal.
Deze cijfers zijn afkomstig van Brussel. De Commissie beroept zich op verklaringen van de 28 lidstaten.
De bovenste plek wordt om beurten bezet op zijn door Frankrijk of Italië, afhankelijk van het jaar. 2015 was bijzonder droog en zonnig en dat verminderde Franse opbrengst met 1%. Maar in elk geval hebben de druiven dankzij minder aandoeningen gerelateerd aan vocht, een mooie kwaliteit en dat is dit jaar een heel goed voorteken. De gunstiger weeromstandigheden aan Italiaanse zijde resulteerden in een volumestijging van 13%.
Over het geheel nemen de drie grootste producenten (Italië, Frankrijk en Spanje) iets minder dan de helft van de wereldproductie voor hun rekening. Europa als geheel handhaaft zijn leiderschap met een productie van 163,8 miljoen hectoliter nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar en overeenkomend met bijna 60% van het wereldwijde volume (279 miljoen hectoliter vorig jaar). (Le Figaro)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top