Hart burgemeester Verviers teruggevonden

Al meer dan een eeuw doet onder inwoners van Verviers, België, een macabere legende de ronde die past bij een Edgar Allen Poe verhaal: Namelijk dat het hart van de eerste burgemeester van de stad verborgen is in een fontein in het centrum van de stad.

Nu heeft een bouwploeg bewezen dat het angstaanjagende verhaal waar is, meldt Philippe Collette voor de Waalse omroep RTBF.

Het bewuste kistje. (Beeld: Gemeente Verviers)
Het bewuste kistje. (Beeld: Gemeente Verviers)

Op 20 augustus ontdekten arbeiders die renovaties uitvoerden een verroest kistje dat in het bovenste gedeelte van de stenen fontein was verstopt. Hoewel stadsambtenaren CNN-verslaggever Rob Picheta hebben verteld dat de kist nog niet is geopend, geloven ze dat deze het legendarische orgaan bevat.

Een inscriptie op de kist zegt dat “het hart van Pierre David op 25 juni 1883 plechtig in het monument werd geplaatst”. Het bevindt zich pal naast de buste van de destijds zeer geliefde burgemeester die op zijn 68e plotseling het leven liet bij een noodlottige val van zijn hooizolder.

De plaatselijke bevolking kan de zinken kist zelf bekijken in het Museum voor Schone Kunsten van de stad, dat de vondst tot 20 september zal tentoonstellen.

De bewuste fontein! (Beeld: Gemeente Verviers).
De bewuste fontein! (Beeld: Gemeente Verviers).

Zoals Gabriela Galindo voor de Brussels Times rapporteert, speelde Pierre David (1771-1839) een belangrijke rol in Verviers. Hij diende als hoge ambtenaar tussen 1800 en 1808, tijdens de Franse bezetting van België, en werd in 1830 als eerste burgemeester van de stad gekozen, precies rond de tijd dat België zich onafhankelijk verklaarde van Nederland.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Gevonden op: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/heart-belgian-city-mayor-180975708/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top