Groen, maar toch solidair

Dit is het uitgelichte beeld: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kids_Want_Climate_Justice_(34168280266).jpg

Klimaatrechtvaardigheid is het begrip dat aandacht vraagt voor het feit dat in de energietransitie de zwakste schouders de zwaarste lasten krijgen te dragen van de verduurzaming. Dat leidt tot steeds meer verzet en protest vanuit de ‘onderkant’ van de samenleving. In het artikel hieronder zoeken de auteurs naar de mogelijkheid om vergroening te verzoenen met sociale rechtvaardigheid

“Er is een g”edurfd politiek initiatief nodig om de impasse te doorbreken die het gevolg is van green-bashing, boerenprotesten en simplistische dichotomieën tussen voor- en tegenstanders van de Green Deal. België, de huidige voorzitter van de Raad van de EU, heeft met zijn Europese Conferentie voor een Rechtvaardige Transitie eerder deze maand belangrijk leiderschap getoond. De pogingen van België om het sociale aanbod van de Green Deal te versterken, zijn essentieel om de politieke slagkracht van het vlaggenschip te behouden en zelfs het voortbestaan ervan veilig te stellen.

De enorme uitdagingen van vandaag vragen echter om nog meer durf. Waarom niet de ultieme troefkaart op tafel leggen – onze welvaartsstaten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top