Door Karin van Dam
Rond 1995, toen mijn kinderen nog de basisschoolleeftijd hadden, gingen we in de zomer kamperen in Tsjechië. Dat was een echt avontuur. De camping was een oude boomgaard, ‘s avonds stookten de campinggasten vuurtjes om worst te roosteren, en zwemmen en duiken kon in een oude afgraving van de steenfabriek.

We gingen uit eten in de stadjes in de buurt, waar altijd wel goulash of schnitzel op de kaart stond. Het was allemaal stukken goedkoper dan in Nederland, en het was ook altijd veel.
Op een avond kregen de kinderen hun bord niet leeg, tot verontwaardiging van de eigenaresse van het restaurantje. Wat ze zei verstonden we niet, maar het was wel duidelijk dat ze flink aan het mopperen was. Ze liep weg met hun borden en even later kwam ze terug met twee ingepakte halve schnitzels. Ze ging dat goede vlees toch echt niet weggooien! En gelijk had ze natuurlijk. In het Duits zei ze dat we 2x een halve portie moesten bestellen voor de kinderen. O, kon dat? Dat deden we dus voortaan..
Nu het goulashrecept.

Er zijn honderdduizend goulash recepten, ik ga nu uit van de recepten die op site Ajvar.nl staan. Die lijken mij ‘authentiek’. Onderstaande goulash maak ik nog steeds vaak als mijn dochter komt eten. Met rundvlees, of met hamlappen als ik geen uren de tijd heb.
Voor 4 personen:
1 pond rundvlees (sukadelappen of riblappen) of 1 pond hamlappen
1 el. zoet paprikapoeder
1 – 2 tl. scherp paprikapoeder
3 uien
2 tenen knoflook
1 rode paprika 1 blokje runderbouillon
1 tl. karwij
een flinke snuf majoraan
1 flesje bier. Gewone pils is goed, bruin bier geeft een wat zoetere saus.
Snij het vlees in stukjes, bestrooi het met het peper, zout en wat bloem. Goed mengen en in een pan met hete olie snel rondom bruin bakken. Uit de pan halen en opzij zetten. Dan de uien en de rode paprika zachtjes bakken. Als de uien glazig zijn, haal je de pan van het vuur. Roer er de twee soorten paprikapoeder door, zet de pan weer terug en giet het bier erbij. Doe er ook de majoraan, de karwij en het bouillonblokje in. Zet het vuur hoog en wacht even tot het bier kookt; dan kan het vlees weer terug in de pan. Als dat allemaal weer begint te pruttelen kan het vuur op de laagste stand. Er mag een tomaatje bij of tomatenpuree, daar wordt het vlees sneller mals van. Laat de goulash rustig een uur of twee pruttelen met het deksel schuin op de pan. Doe er wat water bij als er te veel vocht verdampt. Je Tsjechische goulash is klaar als het vlees zacht is. De saus moet niet te dik zijn. Garneer de Tsjechische goulash met in ragfijne ringen gesneden rode ui.
In Tsjechie krijg je er broodknoedels bij: ‘knedliky’. Ik vind ze heerlijk, maar het is me nog niet gelukt om een goeie versie te maken. Ik geef dus gewoon ‘Nederlandse’ aardappelpuree bij de goulash.