Olaf Scholz (SPD) won dankzij de stemmen van oudere vrouwen

Chantal Louis is redacteur bij het Duitse vrouwenblad EMMA. Het blad houdt een beetje het midden tussen Linda en Opzij. Politiek, vrouwenemancipatie. Hieronder een fragment uit haar column over de Duitse verkiezingen. Het zit eigenlijk zo: Duitsland vergrijst, net als heel Europa. Als een bevolking vergrijst zijn er verhoudingsgewijs meer vrouwen dan mannen omdat mannen vanwege hun levensstijl gemiddeld wat eerder overlijden – alhoewel vrouwen zich emanciperen en daardoor ook relatief wat eerder beginnen te overlijden. Al emanciperend verliezen ze hun voorsprong in levensverwachting op mannen. De gemiddelde levensverwachting stijgt echter over de hele genderlinie nog behoorlijk, dus geen paniek. Maar: Meer vrouwen en vooral meer OUDERE vrouwen. En die willen geen wilde energietransitieavonturen maar wel een veilige klimaattoekomst voor hun (klein-)kinderen. Zorg en zekerheid. Dan moet je zo’n schipperaar hebben als Olaf Scholz. Zeg maar, zo’n iemand aan wie je als je even heel snel naar het toilet moet vraagt: Hou jij mijn tasje even vast? Zo’n iemand is Scholz. Dan nu Chantal Louis:
Bron/beeld: https://www.emma.de/artikel/olaf-gewann-frauenherzen-338955
”De media zwijgen over de genderkloof bij de recente Duitse verkiezingen, maar die kloof was beslissend: voor de verliezen van de christendemocratische CDU en de winst van de sociaaldemocratische SPD. De genderkloof is het grootst bij de liberale FDP: partijleider Lindner wierf slechts half zoveel jonge vrouwen als jonge mannen.
Laten we beginnen met een onthullende Freudiaanse vergissing van Christian Lindner. Hij kondigde op verkiezingsavond triomfantelijk aan dat zijn FDP “de sterkste partij is onder kiezers die voor het eerst stemmen”! Wie de cijfers van de onderzoeksgroep Wahlen bekijkt, ontdekt dat dit niet helemaal waar is. Bijna een op de vier jonge kiezers (24%) tussen 18 en 29 jaar heeft namelijk op de liberalen van Lindner gestemd.
We hebben het hier echter alleen over mannelijke kiezers.
Zoals te verwachten viel, koos de meerderheid van de jonge vrouwen (26%) voor de jonge vrouw: Annalena Baerbock. En dat terwijl Baerbock (net als haar twee concurrenten CDU en SPD)het thema vrouw achterwege liet. Ook op de verkiezingsavond riep Annalena vooral “Klimaatcoalitie!”, Maar iets met vrouwen kwam er niet over haar lippen. De jonge kiezers, voor wie de strijd tegen de klimaatverandering ongetwijfeld centraal staat, namen het haar uiteraard niet kwalijk.
En de oudere kiezers stemden, zoals gewoonlijk, iets vaker op de Groenen dan de kiezers. Net als bij de vorige algemene verkiezingen bedroeg de kloof tussen de groene en de mannelijke kiezers drie procent (vrouwen: 17%, mannen: 14%).
En dan nu de verliezer van de avond: Armin Laschet (CDU) verloor niet alleen bijna negen procent van de stemmen, maar ook de vrouwenbonus die Angela Merkel de CDU had gegeven. Deze bonus voor vrouwen was een beetje opzienbarend geweest. Want sinds het begin van de jaren zeventig – met andere woorden: sinds het begin van de vrouwenbeweging – had de SPD en niet de CDU een permanente claim op de gunst van vrouwelijke kiezers. Meer dan drie decennia lang hoopten ze vergeefs dat de sociaal-democraten een progressiever vrouwenbeleid zouden brengen.
Toen kwam kanselier Merkel in 2005 en voor het eerst stemde zelfs de meerderheid van de jonge kiezers op haar CDU.
Nu is de vrouwenbonus verdwenen. In 2017 stemden maar liefst acht procent meer vrouwen dan mannen op de Bondskanselierspartij. In 2021 zal dat nog maar één procent zijn. En dat over alle vrouwelijke leeftijdsgroepen. Zelfs de oudere vrouwen boven de 60, altijd een vaste aanhang voor de CDU, stemden nauwelijks vaker op de partij met Laschet als frontman dan de mannen van dezelfde leeftijd. In deze leeftijdsgroep stemde één op drie (34%) CDU, in 2017 was dat bijna één op twee (46%).
En tot slot naar de winnaar van de avond: Olaf Scholz (SPD). Hij pakte niet alleen ruim 1,6 miljoen stemmen van CDU-kiezers, maar ook de vrouwenbonus – althans een deel daarvan. Drie procent meer vrouwen (27%) dan mannen (24%) stemden op de zelfbenoemde feminist Scholz – die tijdens de verkiezingscampagne echter niet echt als zodanig werd opgemerkt. Niettemin stemden in 2017 minder vrouwen dan mannen op zijn voorganger Schulz. Scholz daarentegen won – met uitzondering van de jonge kiezers – bij vrouwen in elke leeftijdscategorie. Het meest onder 60-plussers: hier stemde een derde op de SPD (35%). Elke vierde (23%) in 2017.
Links en AfD blijven. Links werd evenveel – of even weinig – verkozen door mannen en vrouwen. De AfD blijft met zijn traditionele overschot aan mannen, maar verloor in 2021 meer bij mannen dan bij vrouwen. 8 procent van de kiezers stemde op de rechtse populisten (2017: 9 procent) en 12 procent van de kiezers (2017: 16 procent). Bij de vrouwen kan de angst voor de politieke islam een rol hebben gespeeld, bij de mannen speelde de zelfbewuste voorzitster Weidel een rol bij het vertrek van de mannen.”
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)