De Ig Nobelprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan tien onderzoeken die je ‘eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten’. In NEMO blikken we op 3 oktober terug op de uitreiking van 2015, die plaats vond op 17 september in Harvard. Marc Abrahams, grondlegger en organisator van de Ig, presenteert deze Engelstalige ‘European Ig Nobel Show’ vol humor en wetenschap.
Marc Abrahams krijgt hierbij hulp van oud Ig winnaars Ilja van Beest, Kees Moeliker & Richard Stephens, wetenschapsjournalisten Ellen de Bruin & Martijn van Calmthout, en het Vlaams-Nederlandse ‘rocket science’ gelegenheidstrio Lieven Scheire, Diederik Jekel & Ionica Smeets.
Taalwetenschapper Mark Dingemanse, winnaar van de Ig Nobel Literatuurprijs 2015, wordt in NEMO gehuldigd waar hij ook vertelt over zijn bekroonde ‘huh-onderzoek’. Meedogenloze tijdsbewaker is Michael Diederich, want ook tijdens de European Ig Nobel Show geldt ‘wetenschapper hou het kort!’.
Een studie die aantoont dat bijna alle zoogdieren ongeveer evenveel tijd nemen om te plassen heeft een Ig Nobelprijs gewonnen. Ook studies naar kussen, bijensteken en het woord ‘hè’ werden onderscheiden.
Het team achter het urine-onderzoek won de prijs in de categorie Fysica. Zij ontdekten dat alle zoogdieren die meer dan 3 kilo wegen hun blaas ledigen in zo’n 21 seconden. Kleine dieren hebben dan weer veel minder tijd nodig. Een rat heeft bijvoorbeeld een fractie van een seconde nodig.
Andere winnaars gebruikten wiskunde om te bepalen hoe een Noord-Afrikaanse heerser uit de zeventiende eeuw 888 kinderen kon verwekken in 30 jaar. Of maakten een gewicht aan een kip vast om te achterhalen hoe dinosaurussen mogelijk liepen.
Michael Smith van Cornell University liet zich dan weer 38 dagen lang elke ochtend tussen 9 en 10 uur steken door honingbijen. Nergens doet een bijensteek meer pijn dan in je neusgat. De bovenlip staat op de tweede plaats en pas daarna komen de schacht van de penis en de balzak.
Een studie naar de biologische effecten over intens kussen won een Ig Nobelprijs voor Geneeskunde.
De prijzen werden zoals elk jaar uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars. Er zijn prijzen uitgereikt in tien categorieen.
De eerst Ig Nobelprijzen werden voor het eerst uitgereikt aan de universiteit van Harvard in 1991. Meestal gaat de prijs naar gefundeerd wetenschappelijk onderzoek dat op het eerste gezicht absurd is, maar dan toch doet nadenken.
(Bron: Nemo) (Bron: De Standaard)
Hier de registratie van de uitreiking: