EU-burgers voor toetreding Oekraïne

(Bron: Euronews) Oekraïne is de favoriete kandidaat voor toetreding tot de EU voor Europese kiezers, zo blijkt uit een exclusieve IPSOS/Euronews-enquête, maar de uitbreiding van het blok is niet een van de topprioriteiten van de burgers in de aanloop naar de EU-verkiezingen in juni 2024.

Vijfenveertig procent van de kiezers in de EU is voorstander van de toetreding van Oekraïne, terwijl 35 procent er openlijk tegen is en nog eens 20 procent twijfelt, zo blijkt uit de peiling van Euronews/Ipsos onder 26.000 respondenten in 18 lidstaten.

Het door oorlog verscheurde land en buurland Moldavië deden hun aanvraag om lid te worden van de EU binnen enkele weken nadat Rusland eind februari 2024 zijn grootschalige invasie in Oekraïne startte en verwierven in recordtijd de status van kandidaat-lidstaat. De EU-leiders zijn sindsdien ook overeengekomen om onderhandelingen te openen.

Voor de oorlog werd het vooruitzicht dat Oekraïne lid zou worden van het blok als onwaarschijnlijk beschouwd, omdat andere landen op de Westelijke Balkan hun eigen kandidatuur al jaren hadden laten stranden.

https://www.euronews.com/embed/2513978

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top