Escudero (82) overleden

Escudero overleed vrijdag 9 oktober op een leeftijd van 82 jaar.

Schermafbeelding 2015-10-10 om 14.09.59

 

In 1962 vestigde Leny Escudero zijn muzikale reputatie met het uitkomen van zijn eerste album dat altijd het meest karakteristieke werk bleef van deze in Spanje geboren componist. Het omvat de Ballade voor Sylvie of Voor een Geliefde, lichtvoetige songs die al een groot talent verraden.
Leny Escudero was een geengageerde zanger, die teruggreep op het lied van de republikeinse soldaten in de Spaanse Burgeroorlog; gebaseerd op het gedicht dat Aragon schreef voor de verzetsgroep Manouchian. Een van zijn bekendste composities is er een waarin hij de acht doden eert die op 8 februari 1962 vielen door politegeweld bij het metrostation Charonne (http://www.wikiwand.com/nl/Charonne_(metrostation) ). Leny Escudero gedenkt de slachtoffers van de politierepressie tijdens de demonstraties tegen de OAS in 1962: “Maria, Maria, Ik hou van jou / Jij bent mijn eerste kind / Maria, liefje vergeef me / Ik moet naar Charonne.’ De Organisation de l’Armée Secrète (‘Organisatie van het geheime leger’) was in het naoorlogse Europa de grootste en meest gewelddadige geheime rechts-extremistische terreurorganisatie, actief in Frankrijk en Algerije, gericht tegen de onafhankelijkheid van Algerije.
In 1973, kwam de zanger met het album Leven voor Ideeën, (Vivre pour des idées) de elpee waarop hij zich bezighoudt met de Spaanse Burgeroorlog en de erfenis daarvan: “Hij was in Teruel en Guadalajara / ook in Madrid / Wie had na Guadarrama / gewonnen, wie verloren?” De albumtitel vat het bestaan van Leny Escudero samen als optimist, altijd vechtend voor zijn ideeën.

Hieronder enkele videoclips met zijn liedjes. Geniet van deze onvergetelijke chansonnier!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top