De Europese uitvinder van 2021 (17 juni)

De jaarlijkse Europese Uitvindersprijs wordt uitgereikt op 17 juni. Het is een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Europa. De prijs werd in 2006 door het Europese Octrooi Bureau (EPO) in het leven geroepen en wordt nu voor de vijftiende keer uitgereikt aan individuele uitvinders en teams van uitvinders wier baanbrekende uitvindingen een antwoord bieden op de grote uitdagingen van onze tijd.

Ontmoet enkele van de meest inspirerende vernieuwers van vandaag tijdens digitaal evenement op 17 juni, zoals dit Zweedse duo:

Henrik Lindstroem en Giovanni Fili hebben een zonnecel uitgevonden die je overal op kunt afdrukken.
  • Bekijk de uitreiking van de Europese Uitvindersprijs online op donderdag 17 juni 2021 om 19:00 CEST
  • Uitzending op inventoraward.org zal de verhalen van opmerkelijke wetenschappers en vernieuwers onder de aandacht brengen
  • Het publiek wordt uitgenodigd online te stemmen op zijn favoriete uitvinder voor de winnaar van de populaire prijs; poll nu open op popular-prize.epo.org
  • De winnaars van de prijs in alle categorieën worden tijdens het evenement bekendgemaakt
Henrik Lindstroem en Giovanni Fili met hun flexibele afdrukbare zonnecel.

München, 1 juni 2021 – Het Europees Octrooibureau (EOB) houdt op donderdag 17 juni de allereerste digitale uitreiking van de Europese Uitvindersprijs, die kijkers kunnen volgen op inventoraward.org. Deze biedt het publiek over de hele wereld de kans om kennis te maken met uitmuntende uitvinders uit Europa en daarbuiten. De 15 finalisten hebben belangrijke toepassingen bedacht op gebiedvan diagnostiek en ultrasone beeldvorming tot biometrie, duurzame plasticproductie en bescherming van wilde dieren.

De winnaars in elk van de vijf categorieën: Industrie, Onderzoek, KMO’s, Niet-EPO-landen, en Lifetime achievement, staan naast de winnaar van de Publieksprijs. De ceremonie zal door middel van korte films en interviews, met elementen van uitgebreide realiteit, de verhalen belichten van deze opmerkelijke personen en teams die door hun creativiteit, harde werk en doorzettingsvermogen de grenzen van innovatie hebben verlegd.

Hoewel de winnaars van de vijf categorieën van de prijs worden geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury, beslist alleen het publiek wie de Publieksprijs ontvangt. Stemmen is eenvoudig en staat open voor iedereen. Tot 17 juni kan op elk moment worden gestemd op popular-prize.epo.org voor uitvinders of teams van uitvinders uit de 15 finalisten van dit jaar. De winnaar wordt tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt.

De 15 finalisten van de Europese Uitvindersprijs 2021 zijn:

Industrie

  • De Noorse uitvinder Per Gisle Djupesland heeft een apparaat ontwikkeld waarmee medicijnen via de neus kunnen worden toegediend met behulp van de eigen uitgeademde lucht van de patiënt.
  • De Duitse chemici Christoph Gürtler, Walter Leitner en hun team gebruiken kooldioxide om groenere kunststoffen te maken.
  • De Nederlandse ingenieur Jan van der Tempel maakt de transfer van en naar offshore-platforms veiliger voor mensen.

Onderzoek

  • Marco Donolato (Italië/Denemarken) en zijn team hebben een apparaat uitgevonden dat magnetische nanodeeltjes gebruikt om knokkelkoorts en andere besmettelijke ziekten op te sporen.
  • Robert N. Grass (Oostenrijk) en Wendelin Stark (Zwitserland) hebben een robuuste methode ontwikkeld voor de opslag van gegevens op basis van DNA.
  • De Franse onderzoekers Mathias Fink en Mickael Tanter hebben een nieuwe ultrasone beeldvormingsmethode uitgevonden waarbij gebruik wordt gemaakt van shear waves.

Niet-EPO-landen

  • De Chinese onderzoekers Bo Pi en Yi He hebben vingerafdruksensoren in onze smartphones in staat gesteld zowel vingerafdrukken als de aanwezigheid van bloedstroom te detecteren – waardoor ze veel veiliger zijn.
  • Kim Lewis en Slava S. Epstein (VS) hebben een apparaat ontwikkeld dat wetenschappers in staat stelt voorheen ontoegankelijke microben te kweken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.
  • De Indiaas-Amerikaanse chemicus Sumita Mitra heeft een tandvulmiddel op basis van nanomaterialen uitgevonden dat ons robuustere, duurzamere en esthetisch mooiere vullingen heeft gebracht.

MKB

  • De Spaanse onderneemster Carmen Hijosa heeft een nieuw materiaal gemaakt van ananasbladeren als alternatief voor leer.
  • De Britse broers Ben en Pete Kibel hebben een innovatief afdekplaatje voor vishaken ontworpen dat kan voorkomen dat de commerciële beugvisserij zeevogels doodt.
  • De Zweedse innovators Henrik Lindström en Giovanni Fili hebben verbeterde flexibele zonnecellen ontwikkeld om onze elektronische apparaten van stroom te voorzien.

Lifetime prestatie

  • De Duitse wetenschapper Metin Colpan heeft efficiënte instrumenten uitgevonden om nucleïnezuren te analyseren en zo de weg geëffend voor een snelle en doeltreffende analyse van genetische gegevens.
  • Het werk van de Duitse natuurkundige Karl Leo heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer efficiënte, kosteneffectieve organische lichtemitterende diodes (OLED’s), die nu te vinden zijn in de beeldschermen die we elke dag gebruiken.
  • De Servisch-Amerikaanse biomedisch ingenieur Gordana Vunjak-Novakovic heeft een nieuwe benadering van weefselmanipulatie bedacht, waardoor nieuwe horizonten zijn geopend in de regeneratieve geneeskunde.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top