Lees hier de petitie

Aan de leden van de Doema, de volksvertegenwoordiging van de Russische Federatie. Afschrift aan alle Russische diplomatieke vertegenwoordigers in Europa

Leden van de Russische Doema,

Wij, Europeanen, roepen u op:

STOP DE OORLOG, VERLAAT OEKRAÏNE

De ‘Speciale Militaire Operatie’ die de president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin, een jaar geleden begon tegen buurland Oekraïne, blijkt een agressieve aanvalsoorlog te zijn waarin Rusland zijn Oekraïense ‘broedervolk’ bombardeert, martelt en uitmoordt. Dit is een schending van het Volkenrecht, de universele rechten van de mens en de soevereiniteit van Oekraïne.

Wat volgens Poetin een snelle zegetocht zou zijn, is gestuit door Oekrainse vastberadenheid en is verzand in een loopgravenoorlog, een patstelling. Nog nooit heeft Rusland de wereldgemeenschap zo ver van zich vervreemd en zich zo machteloos getoond als nu in Oekraïne. Het heeft met zijn barbaarse optreden een humanitaire ramp zonder weerga aangericht waarvan de hele wereld elke dag getuige is. Rusland is de agressor. De Oekraïners laten dit onmenselijke geweld niet lijdzaam over zich heen komen. Ze vechten als leeuwen voor hun eigen land en zullen niet stoppen voordat de bezetter is verdreven.

Om te voorkomen dat er nog meer onnodige slachtoffers aan zowel Oekraïense als Russische zijde vallen roepen wij u, vertegenwoordigers van het Russische volk, op om uw steun aan deze oorlog in Oekraïne onmiddellijk te staken.

Stop Poetin! Stop deze misdaad tegen de menselijkheid! Stop deze internationale agressie!

Neem uw verantwoordelijkheid voor de toekomst van Rusland. Schaar Rusland weer onder de beschaafde naties. Overreed Poetin om Oekraïne te accepteren als onafhankelijke buurstaat waarmee in vrede valt samen te leven.

Brute annexaties dienen geen duurzame nationale veiligheid en scheppen geen blijvende invloedssfeer. Uit vrees ontstaat nooit vriendschap, uit onderdrukking groeit geen broederschap. De enige manier voor Rusland om toenadering te zoeken tot Oekraïne loopt via diplomatie: respect, erkenning en dialoog.

Wij, de ondertekenaars van deze petitie, vragen dat namens een verenigd Europa dat heeft geleerd van het eigen verleden, van twee barbaarse wereldoorlogen, begonnen op het eigen continent en met miljoenen doden tot gevolg. Het huidige Europa staat pal voor vreedzame co-existentie. Daarom roepen wij u op de vrede in Europa te herstellen en elkaars grenzen met onmiddellijke ingang te respecteren.

Onze partners

Back to Top