Elektrische eco-elite


De stereotype milieuactivist komt uit de middenklasse, en is blij om een paar euro extra uit te geven aan biologische groenten. Hij of zij spendeert veel geld aan kleding van betere kwaliteit en minacht fast fashion vanachter zijn of haar laptop, onderwijl aan een ethisch verantwoorde cappuccino nippend – gemaakt met havermelk, natuurlijk…

Ver verwijderd van zijn beatnik-hippiewortels, lijkt het moderne milieubewustzijn te worden beschouwd als het domein van een welgesteld individu, dat rechtvaardig oordeelt over degenen die kiezen voor producten die niet vriendelijk zijn voor het klimaat (het feit dat goederen die binnen de grenzen van de planeet zijn gemaakt, op de een of andere manier duurder zijn dan hun wegwerptegenhangers is een andere discussie).

En elektrische auto’s, met hun hoge prijskaartje, doen weinig om de perceptie te doorbreken dat groen gaan bedoeld is voor de rijken.

Voor veel consumenten zijn volledig elektrische auto’s een milieuvriendelijk statussymbool. Loop bijvoorbeeld eens door de rijkere buitenwijken van Brussel, en elektrische auto’s zijn er in overvloed. In achtergestelde wijken zijn ze nauwelijks te zien.

Er zijn uitstekende redenen om voor een elektrische auto te kiezen, zoals lagere gebruikskosten en een aanzienlijk lagere milieu-impact. Maar de vraagprijs betekent dat het afwegen van de voor- en nadelen van EV-bezit een zaak blijft van de welgestelden.

Uit EURACTIV’s verslaggeving uit heel Europa blijkt dat elektrische voertuigen voor velen in Oost- en Zuid-Europa nog geen realistische optie zijn.

Een slecht ontwikkelde tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen, verwarring over abonnementen voor oplaaddiensten en bezorgdheid over de degradatie van accu’s (om nog maar te zwijgen van hun autonomie) blijven de invoering van elektrische voertuigen belemmeren, naast vaak genoemde problemen zoals de hoge initiële kosten en een gebrek aan oplaadinfrastructuur.

Uit een onderzoek van EURACTIV blijkt dat nationale stimuleringsmaatregelen de kosten van elektrische voertuigen over het algemeen niet genoeg drukken om betaalbaar te zijn voor de meeste consumenten – sommigen zien de kortingen zelfs als een cadeautje voor degenen die zich waarschijnlijk toch al de volledige vraagprijs zouden kunnen veroorloven.

Bedrijven nemen een groot deel van de elektrische voertuigen voor hun rekening en profiteren van financiële stimulansen om vervuilende voertuigen te laten staan.

Gewapend met advocaten en accountants die worden betaald om de belastingwetgeving te begrijpen, bevinden bedrijven zich in een goede positie om te profiteren van de stimulansen om elektrisch te gaan rijden. Voor individuen met minder middelen is dit een moeilijker voorstel.

Natuurlijk verandert de markt snel, en dit is waarschijnlijk tijdelijk. De Europese Commissie voorspelt dat de prijs van elektrische voertuigen de komende jaren zal dalen en al in 2027 onder de huidige prijs van voertuigen met een verbrandingsmotor zal duiken.

Maar voorlopig is de revolutie van de elektrische auto er een die aan veel Europeanen voorbijgaat.

Lees het volledige verhaal hieronder. https://tinyurl.com/2p8rkm4b

By Sean Goulding Carroll 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top