EEN WIJNGAARD IN ZEIST

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Wijn drinken, gemaakt van druiven die geoogst zijn van en wijngaard die nog geen kilometer bij jou vandaan ligt en die ook nog eens verrukkelijk is. En toch is het zo. In 2013, wij woonden toen al negen jaar in Zeist, gingen op het landgoed Beek en Royen de eerste wijnstokken de grond in. Inmiddels zijn de druiven voor de zevende oogst in de wijngaard aan het groeien.

IMG_1791

Onder de regie van de Rotaryclub Zeist, die structureel voor goede doelen geld wilde gaan inzamelen en in een wijngaard een vaste bron van inkomsten zagen, wordt ieder jaar van twee druivenrassen wijn gemaakt. Dat zijn de Johanniter en de Souvignier Gris*.

fullsizeoutput_4a1

De een komt het best tot zijn recht als aperitief, de ander doet het uitstekend bij de maaltijd. De keuze van de onderstammen kwam in nauwe samenwerking met het Duitse Weinbauinstitut in Freiburg tot stand. Een Duitse kweker leverde onderstammen en wijnstokken.

Heel veel vrijwilligers gaan met vakmanschap te werk. Van begin af aan is met professionaliteit de wijngaard opgezet. Zo werd de grond zo bewerkt – een jaar voor het planten van de stokken stonden er bloemen op het terrein – dat de toplaag van de bodem optimaal was voor wijnbouw.

En die professionaliteit bleef niet zonder successen. Al in 2014 werd, qua hoeveelheid bescheiden, wat kwaliteit betreft boven verwachting, geoogst. De wijn werd ingezonden naar de ‘Wijnkeuring van de Lage Landen’ en viel in de prijzen! In Oostenrijk werd de wijn in alle volgende jaargangen bekroond.

En als klap op de vuurpijl is er sinds 2017 ‘Seyster Spirit’*.

IMG_1790

De pitten en de schillen, de pulp die achterblijft als het sap van de druiven is weggelopen kan je ook lagen vergisten. Dan ontstaat een product dat je vervolgens twee maal distilleert. En dan heb een eau-de-vie. In Frankrijk heet het ‘Marc’ , in Duitsland ‘Trester Brandwein’, in Spanje ‘Orujo’ en in Italie ‘Grappa’. Dat kan je in een eiken vat lageren om een volle smaak te verkrijgen, maar helaas, daarvoor is de hoeveelheid destillaat dat de Zeister wijngaard levert te gering. En daarom worden er houtsnippers tijdens de lagering toegevoegd, wat voor een vollere smaak zorgt.

Ik ben raadslid in Zeist. En trots op wat hier is gerealiseerd. Waar ik kan breng ik de wijngaard en zijn producten onder de aandacht. Een mooi stukje Nederland in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top