Laat me je het verhaal vertellen van het Huis op Kopke. In 1638 stichtte een Duitse koopman, Christiano Kopke in Villa Nova de Gaia en Porto in Portugal het Huis op Kopke. Zijn familie en de Nederlandse familie Van Zeller waren door verschillende huwelijken met elkaar verweven. Vreemd genoeg: twee andere Europese landen, Engeland en Frankrijk, waren verantwoordelijk voor de bloeiende onderneming die het bedrijf zou worden.

In 1678 leidde het conflict tussen deze twee landen tot een embargo op Franse goederen naar Engeland. Hierdoor werden de beroemde Clarets of Bordeaux niet meer naar Engeland geëxporteerd.
De Britten moesten vanwege het zelfgekozen Franse verbod een goed alternatief vinden, omdat ze geen fanatieke anti-alcoholconsumenten waren. Twee Engelsen, die een bezoek brachten aan een klooster in Lamengo, Portugal, kregen van de abt een zeer goede Portugese wijn aangeboden. Dat was in feite het begin van de opkomst van portwijn in Engeland en later ook in andere landen in Europa.


In 1998, 2000 en 2001 kocht mijn vader, Nico van Splunter, redacteur en uitgever van boeken over gedistilleerde dranken en wijnen, 12 flessen Kopke Vintage Port voor zijn kleinkinderen, mijn kinderen. Deze drie uitzonderlijke jaren werden gebotteld als ‘Vintage Ports’ en kunnen tientallen jaren in een koele en donkere kelder bewaard worden.
Portugal, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland. Het verhaal van Kopke is echt een Europees verhaal.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator