Dictaturen slopen het verleden

Dictaturen zoals die in Nazi Duitsland tussen 1933-1945 en die in Rusland (1917-1990 en 2000-heden) beroepen zich graag op een mythisch verleden maar zijn ahistorisch en vernietigen eigenlijk altijd het huidige bestaande. Ook het regime van Poetin. Onderstaand artikel via Radio Free Europe/Radio Liberty.

KOMAROVO, Rusland — In de decennia voor de Russische revoluties van 1917 was deze slaperige bosnederzetting aan de kust van de Finse Golf, zo’n 45 kilometer ten noordwesten van het centrum van Sint-Petersburg, een van de plaatsen waar de economische en culturele elite van het keizerrijk naartoe kwam om te ontsnappen aan de zomerhitte van de hoofdstad. De warme zeebries van Komarovo tijdens de Witte Nachten was het perfecte tegengif voor de lange, zonloze winters van de stad.

Ballerina Mathilde Kschessinska, de minnares van de toekomstige keizer van Rusland, Nicholas II, flaneerde door de straten. De beroemde juwelier Peter Carl Faberge had een zomerhuis in Komarovo, dat toen deel uitmaakte van het Groothertogdom Finland en Kellomaki heette. Psycholoog en neuroloog Ivan Pavlov, die in 1904 de Nobelprijs voor Geneeskunde won voor zijn ontdekking van het conditioneren van reacties, verbleef hier, net als romanschrijver Leonid Andrejev.

Magnaten uit de hoofdstad bouwden er eclectische houten villa’s en gastenverblijven in de modieuze Art Nouveau stijl waar ze de dichters, schilders, filosofen en componisten ontvingen die samen de Zilveren Eeuw van de Russische cultuur bepaalden.

https://www.rferl.org/a/russia-silver-age-monuments-vanish-petersburg-vandalism-neglect/32507362.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top