De Volkswagen Kever is een Joodse uitvinding

De Volkswagen Kever, een van de beroemdste auto’s aller tijden, kwam in 1938 op de markt, naar een in opdracht van Adolf Hitler gemaakt ontwerp van Ferdinand Porsche. De bijdrage van de Joodse auto-ingenieur Josef Ganz werd zorgvuldig verzwegen. Op dinsdag 4 februari, om 22.25 uur, vertoont NPO de documentaire Ganz: How I Lost My Beetle (NPO 2).

 

De documentaire reconstrueert het levensverhaal van Ganz (1989-1967), de auto-ingenieur en -journalist die Duitsland verraste toen hij in 1932 in een revolutionaire kleine auto verscheen. Het was zijn droom: een lichte en wendbare auto die voor iedereen te betalen was. Hitler, net aan de macht, deelde zijn droom. Alleen was er in zijn Duitsland geen plek voor de Joodse uitvinder Ganz. De documentaire vertelt het tragische verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever, maar die uiteindelijk alles kwijtraakte.
Samen met familieleden probeert journalist en Ganz’ biograaf Paul Schilperoord de nalatenschap van Jozef Ganz bekendheid te geven en letterlijk weer op de weg te krijgen.

bit.ly/ganzhilmb

https://www.autointernationaal.nl/2018/12/volkswagen-repareert-haar-imago-met-restauratie-van-een-kever/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top