De Russische invasie van Oekraine

https://tinyurl.com/2jutn8kh

Vanuit Oekraïne is de eerste essentiële constatering dat de Russische invasie, die oorspronkelijk bedoeld was om de controle over Kiev veilig te stellen en de regering binnen een week of twee omver te werpen, is mislukt. De opmars naar Kiev lijkt tot staan te zijn gebracht. Uit opiniepeilingen in Oekraïne blijkt dat een enorme meerderheid van 92 % gelooft dat Oekraïne de oorlog zal winnen, zo groot is de ongelooflijke veerkracht van het land geweest. Het beeld dat in de EU bestaat van Oekraïne, zijn bevolking en president Zelensky is volledig veranderd in een beeld van heldendom naast verschrikkelijk menselijk lijden. Zij verdienen een gepast antwoord op het formele verzoek van Zelensky om toetreding van Oekraïne.

Op de top van Versailles van 10 en 11 maart kon de EU slechts een afwachtend antwoord geven en de Commissie verzoeken een advies uit te brengen over het verzoek van Oekraïne, alsmede over dat van Moldavië en Georgië. De gevolgen voor Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan volgen een patroon van overweldigende (behalve voor Armenië) steun voor Oekraïne, terwijl hun regeringen meer voorzichtige standpunten innemen om Rusland niet tegen zich in het harnas te jagen. Er doen zich ingewikkelde problemen voor in verband met vluchtelingen- en migrantenbewegingen. Moldavië ontvangt meer Oekraïense migranten per hoofd van de bevolking dan zelfs Polen. Armenië en Georgië ontvangen grote aantallen Russische migranten. Wit-Rusland van zijn kant, dat medeplichtig is aan de militaire operaties van Rusland, is nog meer een Russische satellietstaat geworden.

In deze editie van het Eastern Partnership Bulletin van het 3 DCFTAs project, waarvan CEPS de leidende partner is, geven de projectonderzoekers een beknopte analyse van hoe de aanhoudende oorlog in Oekraïne niet alleen gevolgen heeft voor Oekraïne, maar voor alle belangrijke landen in Oost-Europa, waaronder Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Rusland.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top