Boeren in Noord-Frankrijk

De regio Hauts-de-France, het gebied in Noord-Frankrijk tussen Lille en Parijs, raakt steeds meer in trek bij Nederlandse boeren. Ze vinden er relatief dichtbij nog volop ruimte voor uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten. Ook de Nederlandse agrotech laat zich er steeds meer zien.

Frankrijk is al tientallen jaren een emigratiebestemming voor Nederlandse boeren, zij het mondjesmaat. Dat zegt landbouwraad Martijn Weijtens van de Nederlandse ambassade in Parijs. ‘Nederlandse boeren zijn gewild bij de Franse autoriteiten omdat ze door hun kennisniveau en ondernemingslust waardevol zijn. Ik krijg regelmatig de vraag of wij niet nog Nederlandse boeren kennen met emigratieplannen.’ Bemiddelen doet de ambassade niet voor emigranten. Wel heeft Weijtens tips voor boeren die zich willen oriënteren. ‘Je moet niet denken dat je een bedrijf kunt kopen in Noord-Frankrijk en dan in Nederland kunt blijven wonen. Emigreren naar Frankrijk betekent je vestigen en integreren; de taal leren en de wil tonen onderdeel te worden van de lokale gemeenschap.’ Frankrijk werkt aan een Landbouwakkoord om het perspectief voor de sector te verbeteren. ‘Daar zitten ook regelingen in voor vestiging van buitenlandse boeren. Belangrijk is aan te tonen de omschakeling naar een duurzame bedrijfsvoering te willen maken’, besluit Weijtens.

Lees verder in Nieuwe Oogst: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/04/21/in-noord-frankrijk-is-nederland-nooit-heel-ver-weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top