(© Anne Frank Stichting 2020 / Foto van Ray van der Bas)
De Anne Frank Stichting heeft een serie geproduceerd op Youtube waarin ze de jonge dagboekschrijver voorstelt als een vlogger. Het museum wil zo om een jongere generatie bereiken. Door de geschiedenis op nieuwe manieren te vertellen. De stichting denkt zo “jonge mensen te bereiken die minder snel een boek pakken [maar die] wel video’s bekijken op sociale media”.
(geciteerd uit een artikel in smithsonianmag.com door Theresa Machemer.)
De Anne Frank Stichting is sinds 1960 een belangrijke beheerder van de erfenis van de dagboekschrijver. Omdat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog vervaagten zoekt de instelling naar nieuwe manieren om de geschiedenis van de Holocaust te levend te houden. Vandaar het ‘Anne Frank Videodagboek’, een 15-delige YouTube-serie met de 13-jarige actrice Luna Cruz Perez. Elke maandag en donderdag tussen 30 maart en 4 mei komen de vijf tot tien minuten durende filmpjes uit waarin Anne onder andere haar relaties met andere bewoners van het ‘het achterhuis’, haar blije reactie op D-Day en haar voortdurende angst om ontdekt te worden, aan de orde komen. Het is geen verfilming van het dagboek maar een vlog door Anne
Volgens Nina Siegal van de New York Times kunnen gebruikers in 60 landen de Nederlandstalige serie naast de ondertitels in vijf talen bekijken. De Anne Frank Stichting legt de kracht van de video’s uit in een lange FAQ-pagina: “De kracht van het dagboek is dat Anne direct met je praat en je een persoonlijke en aangrijpende blik in haar leven geeft. … We willen de groep jongeren op dezelfde persoonlijke en aangrijpende manier bereiken via [het] videodagboek van Anne Frank. De videocamera neemt de plaats in van het dagboek, maar de aanpak blijft hetzelfde: Anne spreekt direct tot je en nodigt je uit in haar wereld en haar gedachten.
In dezelfde FAQ beargumenteert het museum zijn onconventionele aanpak, waarbij het erop wijst dat “jongeren die minder snel een boek oppakken… wel video’s bekijken op sociale media”. Het project heeft oogst kritiek. Rich Brownstein, docent aan Yad Vashem’s International School for Holocaust Studies, beschrijft in de Jerusalem Post de serie, die in Israël te zien is, als een verbijsterende ervaring voor volwassenen, hoewel hij toegeeft dat de serie “een voorbereiding op het lezen Anne Frank kan zijn maar niet meer dan een aanvulling op het dagboek”.
Brownstein vergelijkt het initiatief met de Eva stories, een controversiële serie uit 2019 die het oorlogsdagboek van het Hongaarse meisje Eva Heyman omvormde naar een Instagram-account: “Beide producties ondermijnen expliciet de waarheidsgetrouwheid,” argumenteert hij, “en suggereren dat de adolescenten van vandaag niet in staat zijn om de traditionele vertelling te begrijpen.” Haaretz’s Avshalom Halutz, ondertussen, stelt dat de videodagboeken afkeer opwekken, maar zegt dat het project ook fascinerend is en veel goede kwaliteiten heeft.
Het “Anne Frank Videodagboek” richt zich op de periode van maart tot en met augustus 1944, wanneer Anne en de zeven andere Joden in het achterhuis na twee jaar onderduik worden gearresteerd. Hoewel een groot deel van de dialoog geïmproviseerd is, komen alle gebeurtenissen in de serie overeen met de gebeurtenissen die Anne beschrijft.
“We verzinnen het niet”, vertelt museumdirecteur Ronald Leopold aan Haaretz. In de nieuwe bewerking geeft Anne’s vader, Otto, haar een videocamera voor haar 13e verjaardag. De serie mixt korte filmpjes van het leven van de Franken voorafgaand aan de onderduik met overzichten van het leven in het achterhuis, die de vier leden van de familie Frank deelden met Auguste, Hermann en Peter van Pels en tandarts Fritz Pfeffer.
Bron: Smithsonian Magazine, https://www.smithsonianmag.com/smart-news/new-project-anne-frank-house-reimagines-young-diarist-vlogger-180974734/?utm_source=smithsoniandaily&ut… 3/3
Het ‘Anne Frank Videodagboek’ richt zich op de maanden maart tot en met augustus 1944. ( © Anne Frank Stichting 2020 / Foto van Ray van der Bas)
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)