De medeschepper van de Asterix-strips is 24 maart op de eerbiedwaardige leeftijd van 92 jaar overleden. Albert Uderzo’s Gallische krijgers kunnen Europa een aantal nuttige lessen leren waar we allemaal uit kunnen putten – zolang de hemel maar niet op ons hoofd valt morgen.
Fans van de ontembare krijger Asterix en zijn trouwe vriend Obelix weten dat Galliërs niets liever doen dan wat Romeinen meppen.
De legioenen van Julius Caesar waren in staat om heel Gallië over te nemen, op één klein dorp in Armorica na, omdat de inwoners van het dorp bij elkaar bleven en vertrouwden op het beste wetenschappelijke advies dat destijds beschikbaar was – verstrekt door de druïde Getafix: Zijn toverdrankje.
Tijdens hun avonturen verzetten Asterix en zijn medestrijders zich tegen de Romeinse bezetting en leerden hun fans een aantal levenslessen die vandaag de dag in alle lagen van de bevolking van toepassing zijn, van de Macrons tot de melkboeren.
De eerste is dat een slimme kleine Galliër – met hulp zijn toverdrankje – het altijd zal winnen van de sterken en machtigen.
De tweede les is dat hebzucht je nergens toe leidt. Het dorp van Asterix werd in één verhaal bijna verscheurd, toen de Romeinen de Galliërs heimelijk kennis lieten maken met de ergste aspecten van het kapitalisme en het kerven van menhirs belangrijker was dan vrienden en buren.
Als de leiders zich klauteren om met het coronavirus om te gaan en het weer op te bouwen nadat het is overwonnen, is het een gelijkenis die het waard is om te worden herdacht.
Neem de Britse pubketen Wetherspoons en de goedkope luchtvaartmaatschappij easyJet: de eerste biedt zijn werknemers geen bescherming en de tweede wil een bail-out, maar betaalt ook miljoenen ponden uit in de vorm van dividenden voor de aandeelhouders.
Ik ben nauwelijks de eerste die probeert moderne parallellen te trekken in de wereld die door Uderzo en René Goscinny zijn gecreëerd. Asterix gaat immers niet echt over Gallië, het is het Frankrijk van na de Tweede Wereldoorlog dat teruggaat naar 50 voor Christus.
Karakters geïnspireerd door echte figuren als Jacque Chirac, Raimu en Eddy Merckx bevolken de pagina’s en de albums weten zelfs de Kanaaltunnel en het coronavirus (een soort van) te voorspellen.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie) Bron: Euractiv