Mezzina: Op een andere manier naar Europa leren kijken

Vespa-PhotographyAls het over Europa gaat, dan gaat het meestal zo nadrukkelijk over de Europese Unie dat je bijna vergeet dat Europa een continent is met een eeuwenoude cultuur. Een lappendeken van landen die echter altijd via een Europese cultuur met elkaar verbonden zijn geweest. Mezzina wil laten zien dat die cultuur in allerlei hedendaagse verschijningsvormen aanwezig is ook al lijken die vormen op het eerste gezicht nationale symbolen. Wij hopen dat wij kunnen bewerkstelligen dat mensen zich met het herkennen van een Europese cultuur ook Europeaan gaan voelen. Dat is hard nodig want als louter politiek project dat draait om geopolitieke en economische belangen gebaseerd op ratio zal Europa niet de harten van de Europeanen veroveren en zal het uiteindelijk ook niet kunnen overleven.

Mezzina verwijst naar de stad Messina op Sicilie, waar de stichters van de eerste Europese gemeenschap (Frankrijk, Duitsland, Italie, Nederland, Belgie en Luxemburg) in 1955 over de schaduw van de Tweede Wereldoorlog heen stapten en elkaar de hand reikten. Het is het verkleinwoord van mezzi: maniertje, middeltje, of kleintje (mezzina per acqua is een klein waterkannetje). Met zo’n mezzina kun je je dorst lessen. Er zit het woord mezzi, ‘midden’, ‘tussen’ en ‘verbinding’ in: Dat is waar het om draait in Europa.

Europa is zoveel meer dan de EU. Het is onze oase van vrede en veiligheid en het grootste culturele themapark ter wereld. Koester het door het te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top