( Beeld: By Jorge Franganillo – https://www.flickr.com/photos/franganillo/53685189152/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=148137904 )
Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty (RL/RFE)
BUCHAREST — Het is bijna een halve eeuw geleden dat de Roemeense communistische dictator Nicolae Ceausescu besloot om het Huis van de Republiek te bouwen in het hart van Boekarest. Het zou destijds het grootste gebouw van Europa worden. Meer dan 10.000 huizen werden met de grond gelijk gemaakt, waardoor een project dat oorspronkelijk was bedacht door de Roemeense koning Carol II veranderde in een megalomane onderneming in Noord-Koreaanse stijl.
Na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,4 op 4 maart 1977, die 1500 mensen het leven kostte, besloot Ceausescu om de ruïnes van Boekarest om te toveren in een monumentale socialistische triomf. Hij geloofde dat de wederopbouw van de stad met grootse architectuur de overwinning van het socialisme zou symboliseren.
Vandaag de dag staat het Huis van de Republiek bekend als het Paleis van het Parlement. Het werd voltooid in 1997 en kostte naar schatting 4,3 miljard dollar. Het gebouw in Boekarest is een van de zwaarste gebouwen ter wereld met een gewicht van ongeveer 4.098.500 ton. Het is ook het op één na grootste administratieve gebouw ter wereld, na het Pentagon.
Ceausescu’s ambitie om zijn plaats in de geschiedenis te verstevigen door middel van kolossale bouwprojecten leidde tot de ontheemding van meer dan 50.000 mensen.