CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Cadarache, Frankrijk – Na twee decennia van ontwerp, productie, fabricage en assemblage op drie continenten beleeft het historische, multinationale fusie-energieproject ITER vandaag de levering van de enorme toroïdale veldspoelen vanuit Japan en Europa.

Masahito Moriyama, de Japanse minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie, en Gilberto Pichetto Fratin, de Italiaanse minister van Milieu en Energiezekerheid, zullen de overdrachtceremonie bijwonen met ambtenaren van andere ITER-leden.

Negentien gigantische toroïdale veldspoelen zijn afgeleverd in Zuid-Frankrijk. Het zijn belangrijke onderdelen van ITER, het experimentele megaproject voor kernfusie dat magnetische plasma-opsluiting zal gebruiken om het proces na te bootsen dat de zon en sterren aandrijft en de aarde licht en warmte geeft. Het plasma is een 150 miljoen graden hete ‘soep’ van uit elkaar gevallen waterstofatomen waarin atoomkernen en elektronen los rondtollen in een magneetveld. Ze fuseren tot zwaardere heliumatomen en daarbij komt enorm veel warmte vrij. Om het magneetveld te handhaven moet de stroom in de magneetspoelen eindeloos kunnen toenemen. Daarvoor is supergeleiding nodig en die ontstaat bij extreem lage temperaturen. Die worden bereikt door de spoelen te koelen met vloeibaar helium van

Fusieonderzoek is gericht op de ontwikkeling van een veilige, overvloedige en milieuverantwoorde energiebron.

ITER is een samenwerkingsverband van meer dan 30 partnerlanden: de Europese Unie, China, India, Japan, Korea, Rusland en de Verenigde Staten. Het grootste deel van de financiering van ITER is in de vorm van ingebrachte onderdelen. Deze regeling stimuleert bedrijven als Mitsubishi Heavy Industries, ASG Superconductors, Toshiba Energy Systems, SIMIC, CNIM en vele anderen om hun expertise uit te breiden in de geavanceerde technologieën die nodig zijn voor fusie.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie) Hieronder het hele persbericht in het Engels

Beeld: Publiciteitsfoto ITER