CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

D-Day: Les uns et les autres

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Vandaag staan we in The Soul of Europe stil bij de tachtigste verjaardag van ‘D-Day’, de geallieerde landing in Normandie die het keerpunt werd in de oorlog tegen Nazi-Duitsland. Over de Tweede Wereldoorlog in Europa zijn talloze verhalen gemaakt die historisch op waarheid zijn gebaseerd, hetzij geheel dan wel gedeeltelijk, of die geheel dan wel gedeeltelijk gefictioneerd, verzonnen, zijn en dus niet per se ‘waar’ maar wel ‘waarachtig’.

‘Les uns et les autres’ is zo’n film die is gebaseerd op een waargebeurd kernverhaal maar waar allerlei andere verhaallijnen omheen zijn bedacht die samen een waarachtig maar ook meeslepend geromantiseerd muzikaal epos vormen. Ik kom er op omdat ik deze film uit 1981 een verhaal herken dat een glimp biedt van een Europese ziel; dat ons iets vertelt over Europa.

Hieronder de bioscooptrailer van de film en een artikel van Henk Bovekerk dat ik met belangstelling heb gelezen.

Of: https://www.film.nl/film/les-uns-et-les-autres