CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Kwestie van Wereldbeeld

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Dat, zoals Urgant en Pozner in bijgaand stuk beweren, ‘het westen’ bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie beloofd zou hebben dat de NATO niet naar het oosten zou uitbreiden, is een mythe. Simpelweg omdat de NATO of ‘het westen’ daar niets over te zeggen heeft. De afzonderlijke lidstaten gaan in unanimiteit over wie er wel en wie niet bij de NATO mag en die lidstaten worden geregeerd door gekozen regeringen die elke vier jaar van politieke kleur kunnen veranderen. De westerse geopolitieke supranationale instellingen en verdragen kennen een opt-out, zoals Brexit heeft bewezen en een toegangskwalificatie zoals De Gaulle heeft laten zien door het VK in 1963 lidmaatschap van de EEG te ontzeggen.

Het Warschau Pact en de Comecon kenden geen opt-out. De landen ‘achter het IJzeren Gordijn’ zaten er in gevangen en een eventuele poging om er uit te vertrekken hetzij letterlijk, hetzij door introductie van politieke vrijheid, werd hardhandig, gewapenderhand, de kop ingedrukt. Zoals hebben gezien in Oost-Duitsland (1953), Hongarije (1956) en Tsjecho-Slowakije (1968).

Het Europa van de Unie is gebaseerd op respect voor nationale volkssoevereiniteit: Daarom zullen het separatistische Catalonië en Schotland nooit lid van de EU kunnen worden; omdat dat de nationale soevereiniteit van de lidstaat Spanje en van Groot Brittannië zou schenden.

(Bron: Dagblad De Telegraaf)

Wat voor Russische en overigens ook Chinese autoriteiten moeilijk te verteren is: dat het westerse maatschappijmodel met het oog op individuele ontplooiing veel verleidelijker is. Jongeren in Oost-Europa verruilden na 1990 het (gedwongen) Russisch massaal voor het Engels. De Oost-Europese landen zochten bevrijd van het Russische juk uit vrije wil toevlucht tot de westerse instituties NATO en EU.

Het is vanuit een Russisch perspectief ondenkbaar dat hier geen westerse geopolitieke machinaties en manipulatie aan te pas is gekomen. En als er toch sprake is geweest van valse westerse propaganda dan is dat niet ondenkbaar maar het is een veeg teken dat de vluchtelingenstromen in de wereld zich bewegen naar Noord-Amerika en West-Europa en niet naar Rusland en China. Wij moeten de instroom indammen, zij moeten de uitstroom tegengaan.

Hier botst het autocratische Russische wereldbeeld op het democratische liberale westerse wereldbeeld.  ‘Invloedssfeer’ heeft bij ons een totaal andere betekenis dan in Rusland en China. Het westen heeft een economische en culturele invloedssfeer. China en Rusland hebben een politieke en militaire invloedssfeer. Europa leert nu dat het zijn invloedssfeer ook militair en politiek moet beveiligen. Maar zonder de fundamentele vrijheden op te geven. Daarom mag een Rus die pro-Poetin is in het Amsterdam Theater een show opvoeren. Zij hebben hier immers niets te vrezen. Laten we dat zo houden!

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1333014756/woede-om-optreden-russische-oorlogshitsers-in-amsterdam-verlengstuk-van-het-kremlin


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x