CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Olympische nazi-fakkel

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Uitgelicht beeld: English: Paavo Nurmi lights the fire at the Olympic games in Helsinki 1952.

De spanning stijgt in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen, die eind juli in Parijs beginnen. Maar oude Olympische tradities zijn al in volle gang: Deze week werd de Olympische vlam ontstoken tijdens een gechoreografeerde ceremonie in Olympia, Griekenland. De fakkel is nu op weg naar Parijs, waar hij op tijd zal aankomen voor de openingsceremonie op 26 juli.

De geschiedenis van de traditie is ingewikkeld. Hoewel de estafette geïnspireerd was op oude Griekse praktijken, werd hij voor het eerst gehouden in Duitsland, waar de nazi’s hem gebruikten als propagandamiddel. Vandaag de dag zijn deze duistere wortels niet langer geassocieerd met het evenement, dat bedoeld is om “het gastland en de geest van de Spelen te vertegenwoordigen”, aldus het Internationaal Olympisch Comité. De connectie met oude Griekse tradities blijft.

Tijdens de fakkelceremonie van dinsdag verzamelden acteurs gekleed in lange zwarte en witte jurken zich voor de toeschouwers. De Griekse acteur Mary Mina, die de rol van “hogepriesteres” vertolkte, ontstak de fakkel voor de ruïnes van de tempel van Hera. (Traditioneel wordt een parabolische spiegel gebruikt om het vuur aan te steken door de zonnestralen te concentreren. Maar omdat het bewolkt weer was, gebruikte Mina in plaats daarvan een reservevlam van een met brandstof gevulde fakkel).

Mina ontstak vervolgens een fakkel die werd vastgehouden door de Olympische roeikampioen van Griekenland, Stefanos Ntouskos. Hij gaf het vuur door aan Laure Manaudou, drievoudig Olympisch zwemkampioen van Frankrijk, die het vervolgens overdroeg aan Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Bron:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/olympic-torch-relay-paris-games-2024-180984172/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medium=email&utm_campaign=editorial&spMailingID=49668960&spUserID=NzI3NDI5MzM1MDI1S0&spJobID=2682036985&spReportId=MjY4MjAzNjk4NQS2


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x