CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Over de Russische ziel

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Het bezoek van Tucker Carlson aan Rusland enige tijd terug (begin februari 2024) was zeer verhelderend – niet zozeer vanwege de neerbuigende lezing van Vladimir Poetin voor de voormalige Fox News presentator, waarin hij de selectieve geschiedenis en leugens gebruikte om zijn oorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen, maar vanwege een veelzeggende en tragische juxtapositie die volgde.

In de afgelopen week heeft Carlson video’s geplaatst waarin hij zich verwonderde over van alles en nog wat, van de grootsheid van de Moskouse metro (gebouwd door Stalin net toen hij aan zijn Grote Zuivering begon) tot de lage kosten van levensmiddelen (verkocht in een land met een inkomen per hoofd van de bevolking van 15.000 dollar en een torenhoge inflatie) tot de netheid van de straten (in een land waar 20 procent van de huishoudens geen binnenhuis sanitair heeft) tot het vermeende traditionalisme (in een land waar minder dan 10 procent van de bevolking regelmatig naar de kerk gaat). Ondertussen ging de anticorruptiecampagnevoerder en oppositieleider Alexei Navalny zijn laatste uren in, in een West-Siberische gevangenis op zo’n 1200 mijl van de hoofdstad – hij stierf plotseling, nog een slachtoffer van het regime van Poetin.

Er zijn hoeken van Rusland die niet geschikt zijn voor korte videofilmpjes op het platform dat vroeger bekend stond als Twitter, laat staan voor primetime.

Carlson is niet de eerste Amerikaanse reiziger naar Rusland die zich gewillig heeft laten verleiden door het regime, gefascineerd door de diepte van de ‘Russische ziel’, en geboeid door het land als de ‘Grote Ander’, die tegelijkertijd zo lijkt op en zo verschilt van de Verenigde Staten. Staten van continentale omvang en grenssamenlevingen die een brug slaan tussen Europa en Azië, hun ambities een

Misschien wel de beroemdste van deze bezoekers aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw was journalist en ontdekkingsreiziger George Kennan, wiens reizen in Rusland uitgebreid zijn beschreven in Into Siberia van Gregory J. Wallance, dat eind 2023 werd gepubliceerd en is opgedragen aan Alexei Navalny.

Kennan was een verre neef van de diplomaat die zo beroemd werd als pleitbezorger van de inperking (de Amerikaanse containmentpolitiek) van de Sovjet-Unie. Hij reisde duizenden kilometers en legde de morele afstand af van een bewonderaar van het tsaristische regime tot zijn felste criticus – een veelzeggend contrast met het kleine maar luidruchtige aantal Amerikanen dat tegenwoordig de Russische regering bewondert.

Kennans transformatie kwam voort uit persoonlijke ervaring. Hij werd in 1845 geboren in een bescheiden gezin in Ohio en begon zijn carrière als telegrafist tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1865 meldde hij zich vrijwillig aan bij de Russisch-Amerikaanse telegraafexpeditie van Western Union, die een lijn onder de Beringstraat en door Rusland wilde leggen als alternatief voor de trans-Atlantische kabel van een rivaal die herhaaldelijk technische problemen had ondervonden.

Zijn reis begon in Kamtsjatka, waar hij temperaturen van -50° F trotseerde, over land reisde per hondenslee en vertrouwde op zijn verstand en de vriendelijkheid van inheemse Siberiërs en Russen om te overleven. Ik heb de voldoening te weten dat ik niet heb gefaald in iets wat ik heb ondernomen,” merkte hij op, terwijl hij terugdacht aan momenten waarop hij leden van zijn groep redde die waren gestrand in ijskoude rivieren en bergen. Volgens Wallance arriveerde Kennan uiteindelijk in Sint-Petersburg “om een oogverblindend, besneeuwd, goudomrand sprookje van een stad te aanschouwen, deels architectonisch hoogstandje, deels Potemkin-dorp”.

Lees verder: https://engelsbergideas.com/reviews/the-russian-leopard-has-not-changed-its-spots/


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x