CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Vooroorlogse tijden

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

De Poolse premier Donald Tusk waarschuwde (Politico, 29 maart) dat Europa zich in een “vooroorlogs tijdperk” bevindt, maar nog een “lange weg te gaan heeft” voordat het klaar is om de dreiging die voor ons ligt het hoofd te bieden.

“Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden,” zei Tusk in een interview met verschillende Europese media. “Het is echt, het is zelfs al meer dan twee jaar geleden begonnen.”

Tusk zei dat wat op dit moment het meest verontrustend is, is dat “letterlijk elk scenario mogelijk is”, eraan toevoegend dat Europa sinds 1945 niet meer met zo’n situatie te maken heeft gehad.

“Ik weet dat het verwoestend klinkt, vooral voor mensen van de jongere generatie, maar we moeten mentaal wennen aan de komst van een nieuw tijdperk,” zei hij. “Het tijdperk van voor de oorlog. Ik overdrijf niet. Dit wordt elke dag duidelijker.”

Te midden van de voortdurende grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne, die begon in februari 2022, zijn westerse bondgenoten en militaire topambtenaren zich steeds meer zorgen gaan maken over een mogelijke geweldsuitbarsting – ondanks het feit dat de Russische president Vladimir Poetin herhaaldelijk heeft ontkend van plan te zijn de NAVO aan te vallen.

Vorige week drong een Russische raket het Poolse luchtruim binnen, wat Warschau ertoe aanzette F-16 gevechtsvliegtuigen in te zetten, in wat Tusk een “verontrustend incident” noemde.

Maar terwijl er tumult aan de horizon gloort, waarschuwde Tusk dat Europa niet klaar is om de dreiging het hoofd te bieden.

“We moeten er klaar voor zijn. Europa heeft nog een lange weg te gaan,” zei hij. De eerste stap is dat landen voldoen aan de NAVO-doelstelling om 2 procent van hun BBP uit te geven aan defensie, voegde hij eraan toe

Bron: Politico. Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

https://www.politico.eu/article/polish-prime-minister-donald-tusk-warns-europe-pre-war-era/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=War%20looms%20for%20Europe%2C%20warns%20Poland%27s%20Donald%20Tusk


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x