CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Koloniaal spook

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Uit Politico: De pogingen van België om zijn wrede koloniale verleden onder ogen te zien, blijven op problemen stuiten.

Na twee jaar werk door een parlementaire commissie werd eerder dit jaar een rapport opgesteld, samen met politieke aanbevelingen voor de volgende stappen die het land zou moeten nemen. Maar het volledige rapport en de aanbevelingen zijn niet openbaar gemaakt.

Het twistpunt? Verontschuldigingen aanbieden aan de voormalige koloniën, waaronder de hedendaagse Democratische Republiek Congo, Burundi en Rwanda.

Verontschuldiging maken voor de koloniale wandaden zit er nog even niet in maar als een goede eerste stap onthulden de autoriteiten deze maand een kunstinstallatie. Die beoogt het koloniale monument in het Brusselse Jubelpark, dat de Belgische kolonisatoren van Congo verheerlijkt, historisch te duiden: https://www.bruzz.be/actua/samenleving/artistieke-installatie-moet-monument-voor-belgische-pioniers-congo

Het monument was de afgelopen jaren vaak het doelwit van vandalisme. Bezoekers van het park kunnen nu de context lezen op panelen voor het monument en aanvullende informatie opvragen via een QR-code.

Toch blijft een formele verontschuldiging voor de Belgische wreedheden ten tijde van Leopold II een grote no-no voor het land.

https://vrtnws.be/p.8eAWyMJZa Bron VRT Nieuws.

Lees hier het artikel uit Politico: https://www.politico.eu/article/belgium-still-struggling-with-its-colonial-ghosts/


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x