CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Chris Aalberts’ blog over de EU

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels) Français (Frans) Deutsch (Duits)

Uit Chris Aalberts blog, altijd zeer de moeite waard! Hier bespreekt hij enkele recent verschenen boeken in het kader van de komende verkiezing van het Europese Parlement:

“Het is weer tijd voor de vijfjaarlijkse stroom boeken over de EU. In juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dit is traditiegetrouw het moment voor Europa-experts om boeken te publiceren die vrijwel niemand wil lezen. Geen politieke instelling levert zo weinig enthousiasme én zoveel boeken op. Een ervan is het vlot geschreven Brexit Brussel Brabant van de Brusselse FD-correspondent Mathijs Schiffers. De ondertitel luidt: Wat de EU van de Britten kan leren (en van Helmonders). 

Schiffers was ten tijde van de Brexit-onderhandelingen correspondent in Groot-Brittannië en verhuisde vervolgens naar Brussel. Het contrast met de Britse politiek vol harde debatten, persoonlijke aanvallen en schandalen kon nauwelijks groter zijn: de EU is een wereld van instellingen zonder levendig debat, met eindeloze procedures en een elementair gebrek aan transparantie. Schiffers is niet de eerste auteur die worstelt met de vraag hoe je zoiets toegankelijk kunt maken voor burgers die de EU niet goed kennen.

Een mogelijk antwoord is: personalisering. Een groot deel van dit boek gaat over twee Europarlementariërs: Toine Manders en Mohammed Chahim. Ze komen net als Schiffers uit Helmond. Manders zat vijftien jaar voor de VVD in Brussel (1999-2014) en werd in 2019 herkozen voor 50Plus. Hij stapte tussentijds over naar het CDA. Chahim is sinds 2019 Europarlementariër voor de PvdA. Hij is herkiesbaar (GroenLinks-PvdA, no.2). Manders stopt ermee. 

Lees hier verder:


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x