CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Over de crisis van het Europese ideaal

Uit De Standaars, een van de betere Belgische kranten: ‘Europapa’, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, is een knap commentaar op de crisis van het Europese ideaal, schrijft Tom Naegels:………”Ik denk dat je over Europa een gelijkaardige analyse kunt maken. Je hebt een oude generatie die de EU zag als een project van vrede en samenwerking, een reactie op de Holocaust en de Koude Oorlog. Je hebt een tussengeneratie (de mijne) die politiek volwassen werd toen de Muur viel, die Europa weliswaar zag als een moloch met een democratisch deficit, die voor het eerst ook geconfronteerd werd met migratie, racisme en uiterst rechts, maar die geloofde dat die problemen opgelost kon worden. Maar ze werden niet opgelost, en dat verziekte de Europese politiek. En nu heb je een generatie voor wie het moeilijk is om te begrijpen hoe dat Europese ideaal – dat idee van ‘alle mensen worden broeders’, zoals het in de Europese hymne wordt bezongen – meer zou kunnen zijn dan naïef, hypocriet, of zelfdestructief.

Al is het dus nog niet helemaal verdwenen. “Geen act die zich zo pro-Nederland én pro-Europa verkoopt als Klein”, schreef NRC bij de voorstelling van ‘Europapa’. En ze citeren hem zo: “Ik weet niet hoe het nú met de droom van Europa zit. Maar het idee is vet.”

Bron: https://tinyurl.com/ytjhfwhj

Bron:


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x