CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Klimaathersenspoelen

Frank Elderson (uiterst rechts op de foto) ‘doet’ binnen de directie van de Europese Centrale Bank kennelijk ‘klimaat en duurzaamheid’. Ik had tot vandaag nog nooit gehoord van Elderson en dat er een directielid is met een portefeuille ‘klimaat en duurzaamheid’. Dit laatste valt overigens niet op te maken uit de officiele taakverdeling binnen de directie en evenmin valt het direct af te leiden het het officiele mandaat van de centrale bank. Waar je het wel in terugleest is in de speeches die Elderson zo her en der heeft gehouden en die allemaal netjes op de website van de bank staan:

https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/speeches/speaker/vice-chair/html/index.en.html

Als Elderson spreekt in het openbaar namens de ECB is er vrijwel altijd aandacht voor klimaatverandering. Maar nu heeft hij, aldus via The Financial Times en Bloomberg uitgelekte interne uitlatingen, gezegd dat personeel dat deze klimaaturgentie niet onderschrijft moet worden ‘geherprogrammeerd’ en dat er geen plaats is binnen de ECB voor wie afwijkend van deze lijn denkt. En daar is nu ook buiten de ECB de pleuris over uitgebroken. Zie dit stuk uit Politico:

https://www.politico.eu/article/ecb-tells-staff-if-youre-not-green-youre-not-wanted/

Her en der wordt dit ECB-beleid gekenschetst als ‘mission creep’, het verschijnsel dat grote instellingen de neiging hebben om hun oorspronkelijke doel almaar verder uit te breiden. Het mandaat van de ECB is vooral zorgen voor een stabiele, waardevaste en betrouwbare Europese munt. Nu valt er wat voor te zeggen dat je daarvoor ook iets moet doen tegen klimaatverandering maar dan zijn er nog wel wat meer maatschappelijke problemen te bedenken waartegen de ECB wat zou kunnen doen: migratie, inkomensongelijkheid, bestaansonzekerheid, de opmars van de onderwereld in de economie, politieke ondermijning van onze maatschappelijke orde door landen zoals Rusland en China. Maar daar hoor ik Elderson niet over.

De ‘huiseconoom’ op de nieuwszender Business Nieuws Radio (BNR) Han de Jong, concludeert dat Elderson eigenlijk ‘niet te handhaven is.’

https://tinyurl.com/bdh49vmp

In elk geval is de ‘affaire Elderson’ interessant in het licht van de aanstaande verkiezing voor het Europese Parlement die in de peilingen een overwinning laat zien van rechtspopulistische partijen waarvoor de Europese instituties waaronder de ECB hun borst kunnen natmaken. Het rechtspopulisme heeft niets op met de Europese klimaatagenda die ze in die kringen beschouwen als ‘linkse elitehobby’.

De affaire is temeer interessant omdat nu ook vanuit gezaghebbende academische kringen wordt gemaand de nogal verhitte en gepolariseerde De afklimaatdiscussie enigszins tot bedaren te brengen:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2511228-prominente-klimaatonderzoeker-waarschuwt-we-moeten-problemen-niet-overdrijven

De affaire is eens temeer interessant nu blijkt dat Nederland bij een zeespiegstijging van vijf meter niet ten onder hoeft te gaan: “Als we het ergens aankunnen, dan is het hier”, stelt de nieuwe Deltacommissaris Co Verdaas.

https://nos.nl/artikel/2511405-dammen-dijken-of-meebewegen-zeespiegeltoekomst-loopt-in-drie-richtingen-uiteen

https://www.deltaprogramma.nl/deltaprogramma/documenten/publicaties/2024/03/04/rapport-ruimte-voor-zeespiegelstijging


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x