CONTACT

info@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Een kerk die langzaam verdwijnt

In de godsdienststrijd tussen de Georgische orthodoxen en de Armeens christelijke minderheid sneuvelt een kerk in Tblisi.

(09 februari 2024 17:29 GM Door RFE/RL’s Georgische Dienst)

Op de vroegst bekende kleurenfoto van Tbilisi, genomen rond 1910, steekt één spitse kerkkoepel boven de rest uit. Het is de torenspits van de suggestief genaamde Kerk van het Rode Evangelie, ook bekend als de Shamkoretsots Sourb Astvatsatsin Kerk.
De Armeense kerk werd eind 1700 gebouwd in een buurt die van oudsher bevolkt werd door etnische Armeniërs, met behulp van donaties van bewoners. De 40 meter hoge kerk was ongeveer 200 jaar lang een van de meest prominente monumenten van Tbilisi.
Kort na de voltooiing van de Kerk van het Rode Evangelie werden er al scheuren opgemerkt in de bakstenen muren en in april 1989 stortte de koepel in.
Armeniërs zijn van oudsher een van de grootste etnische minderheden in Tbilisi en ze volgen hun eigen tak van het orthodoxe christendom. De Georgisch-orthodoxe kerk en de Georgische autoriteiten zijn vaak bekritiseerd voor de behandeling van het Armeense erfgoed in de hoofdstad van het land.
Als je vandaag in de overblijfselen van het gebouw loopt, is het moeilijk voor te stellen dat hier nog maar een paar decennia geleden een functionerende kerk stond en dat de gelovigen over tegels liepen onder het puin dat nu de grond binnen bedekt.

Susana Khachaturian, een woordvoerder van de Armeens Apostolisch Orthodoxe Kerk in Georgië, zegt dat ze herhaaldelijk contact hebben gezocht met de Georgische autoriteiten over de kerk in Tbilisi.
“In 2009 deden we een beroep op de toenmalige premier, Nika Gilauri, om de kerk terug te geven aan het Armeense bisdom, we probeerden het opnieuw in 2012 en 2015, maar er kwam geen reactie,” vertelde Khachaturian aan de Georgische dienst van RFE/RL.
“Had het gebouw behouden kunnen blijven zodat het niet volledig vernietigd was? Nu gaat er elke dag een steen verloren. Misschien komt er binnenkort een dag dat er niets meer over is.”
In 2007 werd het gebouw uitgeroepen tot cultureel erfgoed in Georgië, maar de status heeft het verval niet gestopt.

Bron: http://tinyurl.com/3uaaf4sh

Hier het artikel met de illustraties:


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x