CONTACT

info@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Jazz kwam naar Europa

In het begin van de jaren 1950, tijdens de donkere dagen van de Koude Oorlog, begon de Sovjetpropagandamachine de aandacht te vestigen op een ongemakkelijke waarheid: ondanks al haar borstklopperij over vrijheid en democratie, waren de VS minder enthousiast over die principes als je toevallig zwart was.Bezorgd over het effect van deze overduidelijke tegenstrijdigheid op haar imago in de toenmalige niet-gebonden landen van de wereld, besloot het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken terug te slaan en koos onverwacht voor het medium jazz. Jazz was immers een van de weinige gebieden in het Amerikaanse leven waar zwarten en blanken zich met een zekere mate van gelijkheid mengden. En dat niet alleen, het was een kunstvorm – de enige kunstvorm – die daadwerkelijk in Amerika was uitgevonden. Daarom stuurde het in maart 1956 trompetster (en toekomstig presidentskandidaat) Dizzy Gillespie op een tien weken durende tournee naar het Midden-Oosten, Pakistan, Syrië, Turkije en Griekenland. In de propagandaoorlog, legde Dizzy uit, terwijl hij zijn trompet omhoog hield, “het wapen dat we zullen gebruiken is de coole”.

Lees verder op The New European:

https://www.theneweuropean.co.uk/when-jazz-came-to-europe/mc_cid=96dd809819&mc_eid=d314ff6cbb


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x