CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Over de waanzin van de macht

Gelezen op The Conversation, geschreven door Christophe Premat, Associate Professor in French Studies (culturele studies), hoofd van het Centre for Canadian Studies, Stockholm University

Hoewel Ridley Scott’s filmische epos over Napoleon voor consternatie heeft gezorgd onder sommige historici, zien ze over het hoofd dat de historische gegevens het verhaal van de film ondersteunen als het gaat om één man die de macht grijpt en een nieuwe orde vormgeeft in tijden van revolutie en chaos. Negeer het gezeur over historische details, Ridley Scott’s film is een meditatie over de waanzin van macht

De jonge generaal wordt gespeeld door een veel te oude. Joaquin Phoenix – Napoleon was op dat moment 30, Phoenix is 49. Maar hij doet dat zo goed dat het gemakkelijk is om dit detail, waar historici over vallen, over het hoofd te zien. Napoleon is geobsedeerd door Josephine. De film ontvouwt zich in een verhaal waarin de aangrijpende brieven de complexe haat-liefdeverhouding tussen hen blootleggen. Maar Napoleons Egyptische reis wordt onderbroken door geruchten over Josephines ontrouw, waardoor hij gedwongen wordt om in het geheim naar huis terug te keren. Door Napoleon in verschillende schakeringen te belichten – soms als een gepassioneerd wezen toegewijd aan zijn liefde voor Josephine, en soms als een militair genie die zijn troepen leidt – slaagt Scott erin ons een kijkje te gunnen in de intimiteit van de macht.

Gepubliceerd: 8 December 2023 3.55pm CET


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x